Strike a pose: cele mai bune filme și documentare despre scena vogue

0
Madonna, turneul Blond Ambition, 1990 (Foto Frans Schellekens/Redferns)

În ultimii ani, o serie de show-uri TV și documentare și-au îndreptat atenția către subcultura ballroom din New York-ul anilor ‘80 și scena de voguing. Mulți dintre noi am auzit prima dată de „vogue” odată cu melodia și videoclipul Madonnei din 1990. În documentarul Netflix, Strike a Pose, în care sunt urmărite viețile dansatorilor Madonnei după turneul Blond ambition, descoperim că artista a recrutat cei mai buni dansatori din cluburile underground din New York, reușind să aducă în mainstream scena vogue, un dans născut din cultura drag, inventat și rafinat de grupurile LGBTQ de afro-americani și latino din anii ‘80.

Dansatorii aleși de Madonna, majoritatea tineri, negri, imigranți, drag și gay, sunt cei care au creat coregrafia pentru videoclipul Vogue, cât și pentru întreg turneul Blond Ambition. Aceștia apar și în controversatul documentar Truth or Dare, în care întreaga lume a văzut pentru prima dată doi bărbați gay sărutându-se. Câțiva dintre ei aveau mai târziu să o dea în judecată pe Madonna pentru că nu și-ar fi respectat contractul și s-ar fi folosit de viețile lor private pentru promovarea turneului.

Un alt documentar despre subcultura ballroom, devenit deja cult, se numește Paris is burning (1990) și a fost recompensat cu Grand Jury Prize la Sundance Film Festival în 1991. Scena de voguing nu a dispărut niciodată, această formă de dans devenind un fenomen global care continuă să evolueze din punct de vedere stilistic și să capete noi adepți din toate culturile și naționalitățile. Recent, am putut vedea o mostră de voguing în cel mai recent film al regizorului francez Gaspar Noe, Climax, dar și în videoclipul lui Sam Smith, Promises.

POSE este cel mai nou serial care explorează universul subculturii LGBTQ și drag din New York-ul anilor ’80. Scena ballroom creată de tinerii latino și afro-americani gay și trans este o lume underground a concursurilor de dans și frumusețe între așa-numitele “case”. Mișcările de dans vogue au apărut din aceste competiții în care tinerii gay și trans găsiseră un loc unde se puteau exprima fără constrângeri și fără să fie judecați, defilând și pozând asemenea fotomodelor pe care le admirau la TV sau în revista Vogue. Serialul POSE, creat de Ryan Murphy, a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun serial dramă, iar actorul Billy Porter pentru cel mai bun actor într-un serial. Cel de-al doilea sezon a avut premiera pe 11 iunie, 2019, fiind deja reînnoit pentru un al treilea sezon.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here