Un studiu despre bauturile carbogazoase a condus la un rezultat interesant

0
bauturi carbogazoase apa minerala

Apa minerala a fost considerata dintotdeauna o alternativa sanatoasa la diversele tipuri de bauturi. Insa un studiu recent prezinta ipoteza conform careia ea nu este atat de inofensiva precum se crede, crescand pofta de mancare.

Bauturile carbogazoase sunt in principal considerate nesanatoase din cauza continutului lor ridicat de zahar. Dar cercetatorii de la Universitatea Birzeit din Palestina au dorit să afle daca nu cumva efectele lor adverse se datoreaza si gazului din bautura, nu numai zaharului.

In cadrul unui studiu, ei au dat cobailor apa de la robinet, apa plata, sucuri carbogazoase clasice si sucuri carbogazoase fara zahar. Cercetarea a fost publicata apoi in revista Obesity Research and Clinical Practice, iar conform ei, cobaii care au consumat bauturi carbogazoase (sucuri clasice cu bule, dar si sucuri fara zahar) au crescut in greutate cu 20% mai rapid decat cei care au consumat versiuni plate ale bauturilor. Aceasta crestere in greutate se datoreaza faptului ca nivelul hormonului care controleaza foamea a fost ridicat in aceasta perioada. Cobaii care au consumat bauturi carbogazoase au aratat si semne de acumulare de grasime in jurul organelor, un simptom al obezitatii cronice.

Cat de periculoasa este de fapt apa minerala pentru silueta?

Cercetatorii au repetat apoi studiul folosind 20 de tineri pentru a vedea daca se aplica aceleasi rezultate ca-n cazul cobailor. Si-n cazul oamenilor nivelul hormonului respectiv a fost unul crescut in cazul consumului de bauturi carbogazoase. Oamenii de stiinta au sugerat ca aceste rezultate „implica un rol major al dioxidului de carbon in cazul cresterii in greutate si al obezitatii”.

Chiar daca studiul nu a testat efectul apei minerale, oamenii de stiinta au presupus ca rezultatul poate fi extins si asupra ei, dat fiind ca sucurile fara zahar au avut acelasi efect. Apa minerala contine zero calorii, deci cu siguranta este imposibil ca ea singura sa conduca la cresterea in greutate, insa ea ar putea contribui la sporirea apetitului.

De asemenea, cercetatorii subliniaza ca acest studiu a fost testat numai pe cobai si apoi pe un esantion foarte mic de oameni – ceea ce inseamna ca nu putem generaliza momentan. De asemenea, nu au fost examinati alti factori de viata care ar fi putut conduce la cresterea in greutate.

Cititi si: “Ce aveti de facut pentru a va pastra sanatatea”!

Foto: Thinkstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here