Legatura de curand descoperita dintre jogging si durata de viata

0
beneficii jogging durata de viata

Alergatul este unul dintre cele mai simple si eficiente sporturi. Aveti nevoie doar de o pereche potrivita de pantofi pentru jogging si de haine care confera libertate de miscare. Plus ca el poate fi practicat in orice anotimp, atat outdoor, cat si indoor.

De-a lungul timpului oamenii de stiinta au demonstrat ca alergatul reduce riscul de a dezvolta boli de inima si cancer, prin reglarea greutatii corporale si a tensiunii arteriale. Iar acum, un studiu recent, publicat in revista Progress in Cardiovascular Disease luna trecuta, a aratat ca persoanele care alearga constant, traiesc cu aproximativ trei ani mai mult decat cele care nu o fac. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 55.000 de barbați si femei cu varste cuprinse intre 18 si 100 de ani.

Cercetatorii, care au studiat beneficiile alergatului in trecut, au decis sa se uite la cercetarile disponibile si sa investigheze daca alte forme de exercitii, cum ar fi mersul pe jos sau pe bicicleta ofera aceleasi beneficii, sau doar alergatorii au un statut privilegiat.

O ora de jogging = sapte ore in plus adaugate la durata de viata

Autorii studiului au constatat ca desi si aceste tipuri de exercitii sporesc durata de viata, ele nu au totusi impactul pe care-l are alergatul. Cercetatorii au calculat ca o ora de jogging poate adauga 7 ore la durata de viata a unei persoane si in mod ideal ar trebui sa alergi cam 4 ore pe saptamana pentru a te bucura din plin de beneficiile acestui sport. Folosind cifrele obtinute, oamenii de stiinta au mai stabilit ca daca fiecare persoana care nu alearga ar incepe s-o faca, ar fi cu 16% mai putine decese in toata lumea si cu 25 la suta mai putine atacuri fatale de inima. Fireste, anii adaugati de acest sport nu sunt nelimitati. Joggingul nu-I face pe oameni nemuritori, dar ii ajuta sa castige cam trei ani de viata in plus.

Datele studiului au aratat ca persoanele care fac jogging tind sa traiasca mai mult, dar nu alergatul propriu-zis le creste durata de viata. Persoanele care alearga au de obicei un stil de viata mai sanatos, au o greutate stabila, nu fumeaza si consuma alcool doar in cantitati reduse.

Cititi si: “Greselile care va impiedica sa reveniti la silueta de dinainte de Sarbatori”!

Foto: Guliver/ Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here