Tania Haddad

0

Este cea care aduce în colecția de vară de la IKEA, denumită Lokalt, aromele orientale ale Ammanului, orașul în care s-a născut. Designurile contemporane, realizate manual, poartă cu ele un mesaj – bucuria de a aprecia lucrurile mici din fiecare zi, frumusețea de a trăi simplu.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru modă și design? Obișnuiai să desenezi rochii sau schițe de ținute când erai copil?

La vârsta de 11 ani, am început cursuri profesionale de desen cu un artist pe nume Aziz Ammoura, care practic m-a învățat tot ce trebuia să știu despre artă, desen și pictură și simt că el a avut un rol important în paleta de culori pe care o folosesc astăzi. Am început cu elementele de bază și am învățat de la el totul despre tehnică, creându-mi o bază solidă în acest sens, încă de la o vârstă fragedă. El a devenit profesorul și mentorul meu. Am știut întotdeauna că vreau să fac ceva legat de industria creativă, am simțit că aceasta este cea mai puternică abilitate a mea.

Este amuzant faptul că am găsit recent o schiță de când eram foarte tânără cu o rochie pe care am proiectat-o pentru „ziua nunții” și trebuie să recunosc, nu este atât de grozavă, dar m-a făcut să râd și m-a bucurat să văd că am fost un om vizionar și că eram preocupată de ziua nunții mele. (Zâmbește). Apoi, în adolescență, am început să apreciez moda și mi-am dat seama ce amestec minunat ar fi combinarea a ceea ce știam despre artă cu moda. 

Cine a fost prima persoană care ți-a spus că ai talent, că ai ochi pentru modă și design?

Eram foarte conștientă de propriul meu talent creativ. Familia mea știa, de asemenea, că mă interesează acest domeniu, mi-au dat spațiul și libertatea de a-mi urma pasiunile și de a mă exprima prin artă. Dar știam exact ce vreau să fac și am crezut în mine pentru a merge la școala de modă.

Am avut o mulțime de oameni în jurul meu care m-au susținut, inclusiv profesorul și mentorul meu, Aziz Ammoura. Am fost, de asemenea, foarte norocoasă să întâlnesc profesori extraordinari la universitate, care m-au ajutat să mă orientez pe calea cea bună. De exemplu, nu am știut niciodată că voi fi bună la crearea de imprimeuri. Profesorul meu de la universitate m-a încurajat să aplic pentru un job la Stamperia Fiorentina, una dintre cele mai mari tipografii din Italia, iar după ce am lucrat cu ei, am descoperit această lume cu modele și povești frumoase. Dar, mi-am știut întotdeauna drumul.

Cum ți-a influențat copilăria munca? 

Îmi place să spun povești despre copilăria mea prin haine, acest lucru îmi oferă, de fapt, multă bucurie și satisfacție. Din anumite motive, nostalgia aprinde, într-adevăr, ceva în mine și tind să mă întorc în trecutul meu pentru inspirație. Am descoperit că sunt atât de multe de explorat și documentat despre trecut și, mai ales, crescând într-un loc special precum Amman, mi-am dat seama că nu sunt singura care se regăsește în aceste lucruri.

Documentarea lucrurilor pe care nu le găsești în zilele noastre îi inspiră cu adevărat pe mulți, nu doar pe mine.

Aleg să privesc în trecut pentru a-mi aminti lucrurile bune care emană pozitivitate, îndepărtându-ne de prezent. Simplitatea, optimismul și fericirea sunt valorile esențiale ale Taniei George. 

Cum a fost călătoria ta de la Amman la Polimoda, în Florența?

Știam că vreau să studiez fashion design în Polimoda, chiar și după absolvirea licenței în Arte și Comunicare din Elveția. Totuși, persistam să urmez școala de modă din Florența. Eram încă tânără și nu apreciam valoarea propriei țări. Am fost cu adevărat fericită să mă mut într-un oraș atât de magic și m-a inspirat tare mult. A fost frumos să văd diferențele dintre culturi și peisaje, pentru că era foarte important pentru mine să învăț să apreciez toate aceste lucruri mici și să fiu mai conștientă de aceste diferențe. Am învățat cum să-mi înțeleg propriile inspirații și cum să le folosesc. A fost una dintre cele mai importante etape din viața mea, m-a ajutat să cresc într-un mod frumos, în timp ce observam toate frumusețile din jurul meu, indiferent dacă eram la Amman sau la Florența.

Ai putea să ne împărtășești mai multe detalii despre cea mai recentă colecție pe care ai creat-o?

Tania George este un brand fără sezon și, prin urmare, suntem o lume a imprimeurilor atemporale, povestind despre modul în care facem lucrurile diferit în Iordania și evidențiind lucruri specifice care mă inspiră. Pentru cea mai recentă colecție a mea, Collection al 7urouf, care înseamnă Colecție de alfabete în arabă. Sărbătorim frumoasa noastră limbă arabă și alfabetele și modul în care am învățat-o în copilărie. Realizarea unor ilustrații frumoase desenate manual pentru a explica alfabetele și semnificația a fost mult mai apreciată în trecut. M-am inspirat de la legendarul artist Mohieddine Ellabbad, precum și din spectacole educative distractive pe care le-am urmărit în timp ce eram copil, la Jordan TV, în anii ’90, precum Al-Manahil.

Cealaltă colecție, Chibs, Bibs, Canary, este o abordare nostalgică a creșterii în Amman în anii ’90. Colecția explorează bucuriile copilăriei din trecut; înfățișează jocul pe stradă în timp ce un copil aștepta sosirea bărbatului cu bomboane de zahăr sau bucuria de a cumpăra cele mai ieftine chipsuri locale din micul supermarket de alături. Sperăm că aceste colecții ale noastre vă vor duce înapoi la zile mai simple și vă vor inspira să apreciați lucrurile mici din viață.

Te rugăm să ne spui ceva despre procesul de creație. Cum lucrezi? Mai desenezi cu creioane și hârtie? Îți faci prototipurile în atelier? 

Inspirația și cercetarea pentru mine sunt cele mai importante părți, atunci când pregătești totul mental. În acest timp sunt de obicei liniștită și foarte atentă, încep să fac o mulțime de fotografii pentru referințe. Încep să desenez orice ar trebui să fie desenat sau redesenat sau disecat și desenat, păstrez în geantă un caiet de schițe și multe pixuri și creioane și desenez în mod constant lucrurile pe care vreau să le evidențiez sau cred că ar fi cool. Sunt mai mult un tip de persoană care preferă să lucreze cu hârtie și creion, dar după ce am descoperit Wacom, viața a devenit mult mai simplă atunci când trebuie să apăs Ctrl+Z, decât să folosesc o radieră pentru a șterge. (Zâmbește)

De obicei îmi fac schițele pentru imprimeuri în cap și știu exact cu ce ar trebui să meargă fiecare ilustrație, așa că, în timpul ilustrațiilor printurilor, mă lipesc de photoshop și computer, întrucât vreau ca imprimarea să fie cea mai clară și de cea mai bună calitate.

După ce ilustrez schițele, încep să mă joc până când dezvolt imprimarea finală. În același timp cu această dezvoltare, desigur, creez tăieturile și bucățile de material care trebuie să fie tipărite fiecare. Există o mulțime de jocuri, încercări și erori și multă improvizație în Tania George, deoarece în Iordania nu găsești întotdeauna ceea ce cauți, așa că în schimb începi să găsești modalități improvizate de a-ți dezvolta ideile. Îmi place foarte mult acest mod de proiectare, haosul și incertitudinea mă ajută să devin creativă.

Noi producem toate piesele noastre cu croitori și meșteșuguri locale din Iordania. La sfârșitul zilei, cel mai important lucru pentru mine este că toate mâinile care au fost implicate în crearea oricărei piese a brandului trebuie să cunoască explicația inspirației și ideilor dincolo de fiecare print și articol. Implicarea și includerea lor ajută la facilitarea procesului final. Sunt create cu dragoste și sunt atât de sigură că simți asta atunci când porți hainele noastre.

Cum combini ilustrația și moda?

Sunt un povestitor prin ilustrații și un mood booster prin modă. De fapt, îmi place să amestec lucruri, îmi place să risc și să combin contrariile. Este întotdeauna interesant să vedem cum se reunesc lucrurile, siluete simple cu imprimeuri complexe, precum și broderii tradiționale cu motive contemporane, combinând culori frumoase ce se amestecă în cocktailul numit Tania George.

Cum îți inspiră călătoriile munca?

Călătoriile te ajută să te dezvolți. Am învățat valoarea călătoriei de la tatăl meu, el a accentuat constant importanța călătoriilor, a învățat multe din propriile experiențe de călătorie din viață, așa că mă încurajează să vizitez cât mai multe locuri posibil. Doar apoi începi să deschizi ochii și să-ți dai seama cât de masivă este lumea noastră și câtă frumusețe avem și cum nu ar trebui să luăm lucrurile de la sine. Abia când am călătorit și am părăsit Iordania, mi-am dat seama de frumusețea din propriul meu județ.

Cum a fost colaborarea ta cu IKEA?

M-am bucurat foarte mult de fiecare secundă a colaborării cu IKEA, am simțit că suntem cu toții pe aceeași pagină și cu toții aveam același interes autentic pentru acest proiect. Ideea principală de a lucra cu inițiativă socială în aceste țări este cu adevărat inspirată și am fost foarte dornică să prezint Ammanul prin ochii mei către universul IKEA. Impactul și acoperirea acestui brand sunt mai mari decât orice aș fi putut visa, așa că a fost foarte frumos să-i văd îngrijindu-se de oamenii noștri și să-i implice într-un proiect atât de mare.

Ideea din spatele colecției Lokalt a fost să scoată în evidență cultura fiecărei inițiative și am simțit că voi fi candidatul perfect pentru această sarcină. De asemenea, a fost foarte important pentru noi să obținem feedbackul și contribuția femeilor din centrul Jordan River Foundation care au cele mai reale observații despre ceea ce proiectam.

Totodată, au fost foarte fericite că au brodat ceva cu care au simțit o legătură și care le-a fost atât de aproape și, de aceea, simt că această colaborare a fost grozavă, deoarece fiecare persoană din acest proiect a fost recunoscătoare să facă parte din el.

Care este piesa ta favorită din colecție? 

Îmi place foarte mult covorul care are imprimat un peisaj din Amman. Acesta explică toate detaliile găsite pe acoperișurile din Amman și toate aspectele diferite pe care le găsiți aici. Au numit-o „carte poștală de la Amman”, nume cu care sunt complet de acord și pe care îl ADOR!

Foto: PR
Interviu realizat de Mara Coman

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here