Terapia cu sare: pentru frumusețe și… siluetă!

0
Terapia cu sare
Beauty Bazaar: Get Salted.

Terapia cu sare, singură sau mixată cu exerciții de yoga ori masaj, ia o formă nouă în salinele artificiale din spa-uri. 

Îmbrăcată în haine de sport, cobor la subsolul unui hotel de cinci stele construit de curând în comuna Păulești, la 8 kilometri de Ploiești: Sky Blue Hotel.

Mă așteaptă o clasă de yoga, diferită de tot ce am experimentat până acum, dar nu atât datorită exercițiilor efectuate, cât camerei în care îmi voi petrece următoarele 60 de minute: o salină artificială.

„Călcați cu grijă, iar dacă e prea dureros, treceți de pe o saltea pe alta”, spune Avisek Majumdar, instructorul de origine indiană. Mersul pe pietre în picioarele goale nu este plăcut la început, „dar este extrem de benefic pentru sănătate”, continuă Avi, în timp ce cursantele trec cu pași nesiguri peste bucățelele de sare presărate pe podea.

În aer se simte un miros pătrunzător și extrem de plăcut, care desfundă căile respiratorii și dă o senzație de bine. Lumina semidifuză, ce trece prin blocurile uriașe de sare aflate pe pereții camerei, induce relaxare, iar, la final, nici nu știi când a trecut timpul.

SALINA DE LÂNGĂ CASĂ

În ultimii ani, există un curent de redescoperire a ritualurilor de vindecare și relaxare prin metode tradiționale, atât în străinătate, cât și în România, spune Cătălin Firănescu, Wellness, Spa& Recreation Manager la Sky Blue Hotel&Spa.

În acest context, salinoterapia – o ramură cu multiple beneficii asupra organismului, obținute din inhalarea aerului din interiorul salinelor – a căpătat un interes sporit.

Turda, Praid, Sovata sunt doar câteva dintre palatele naturale de sare din România, situate sub nivelul solului și de curând recondiționate, unde puteți beneficia de salinoterapie, lăsând aerul încărcat de minerale și neafectat de substanțe atmosferice poluante să detoxifieze organismul, să întărească sistemul imunitar și să diminueze efectele stresului și ale oboselii.

Dar pentru că o excursie în afara orașului nu este mereu ușor de făcut, opțiunile aproape de casă au început să devină tot mai tentante: salinele artificiale.

„Aici regăsiți o bună parte din beneficiile salinelor naturale”, spune Firănescu. În plus, în funcție de spațiul fiecărui spa, camerele cu salină pot fi utilizate și pentru clase de yoga sau meditație, masaje sau doar pentru relaxare (unele dintre ele au chiar un televizor înăuntru).

„Pranayama [exercițiile de respirație efectuate într-o clasă de yoga], practicată într-o cabină cu salină, oferă mai multă energie vindecătoare și îmbunătățește funcționarea plămânilor”, spune Avi. La rândul său, medicul Iulia Belc, manager la Premier Spa, crede că „20-30 minute petrecute în cabina cu salină pot concura, din punctul de vedere al beneficiilor, cu câteva zile pe litoral.”

Pereţii de sare încarcă aerul cu aerosoli (ioni negativi de calciu, magneziu, seleniu, brom și multe alte minerale), care după inhalare, se depun în cavitatea nazală și bucală, până la plămâni, curățând zona de bacteriile ce întrețin și dezvoltă numeroase boli respiratorii și infecții ORL.

Astmul, bronșita, dar și tusea tabacică sau sinuzita sunt vizibil atenuate, iar plămâni curați înseamnă mai multă energie și chiar rezistență la efort. Efectele se pot întinde până la nivelul pielii, în cazurile de acnee sau dermatită.

CA SAREA ÎN BUCATE?

Pereții roz cu tentă portocalie ai cabinelor saline nu sunt acoperiți cu orice fel de sare. De cele mai multe ori, spa-urile folosesc sare de Himalaya.

„Aflată de peste 250 de milioane de ani sub imensa apăsare tectonică a lanțului muntos, aceasta nu a fost deloc expusă toxinelor și poluării, păstrându-și o puritate aproape perfectă. În ea se regăsesc în stare naturală 84 de elemente minerale ce se află și în compoziția corpului omenesc, făcând-o astfel mult mai ușor de inhalat și acceptat de către acesta”, explică Firănescu.

Dar dacă doriți să vă bucurați și acasă de beneficiile sării, puteți efectua săptămânal diverse tratamente la îndemână, fără să utilizați neapărat sarea de Himalaya. „Sarea de Bazna, de exemplu, are numeroase proprietăți terapeutice”, spune Alexandra Iliuță, wellness advisor pentru portalul desprespa.ro.

Utilizați-o sub formă de băi generale, presărată în apă, pentru a combate febra musculară, sau sub forma compreselor, pentru luxații ori entorse. Chiar și sarea gemă are proprietăți curative, fiind excelentă ca anticelulitic, dacă o utilizați pe post de scrub.

Dar pentru beneficiile în înfrumusețare, cea mai cunoscută dintre toate este sarea Epsom, pe care declară că o folosesc în mod regulat vedete precum Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham și Elle Macpherson, atunci când vor să elimine rapid retenția de apă. O baie în care ați adăugat câteva granule de sare Epsom face minuni.

Iar dacă vă e teamă că aceste băi vor afecta culoarea sau sănătatea părului, în cazul în care stă prea mult în contact cu sarea, nu vă faceți griji: de fapt, adăugată în balsamul de păr, are un efect de hidratare a părului, spune Iliuță. Cel mult, vă veți trezi cu o coafură ca ieșită din apele mării și cu gândul la o vacanță.

Cititi si: „Terapii fast-forward care te ajuta sa scapi de centrimetri in plus”!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here