The Art of Fashion

0

„Niciodata in timpul adolescentei mele nu am rezonat cu imaginea bombastica a supermodelelor, cu aceste femei larger than life carora intreaga lume le cadea la picioare. Ce-i drept, nu existau prea multe punti intre acest curent si extrem de efervescenta estetica a imperfectiunii care domina sutele de imagini cu Kate Moss, Audrey Marnay, Kristen McMenamy, purtand Martin Margiela sau Helmut Lang, cu care ma hraneam in anii ’90. Am avut nevoie de aproximativ 15 ani ca sa ajung sa inteleg si sa apreciez acel moment din moda, fascinatia oamenilor si femeile care l-au definit. De atunci, fotografiile de Newton, Ritts si Lindbergh cu Tatjana, Christy, Shalom si Eva sunt printre favoritele mele, iar universul aproape utopic ce transpare din ele imi suscita permanent imaginatia.

Unul dintre beneficiile de a lucra pentru Harper’s BAZAAR – si in industriile conexe modei, in genere – este ca-ti poti lua libertatea de a te entuziasma de un lucru atat de marunt si frivol ca imaginea unei persoane. Fara regrete si fara frica de a fi judecat. O imagine frumoasa, pur si simplu, si o forma de contemplare comparabila cu un moment de reverie oferit de farmecul unui colt de natura sau de simetria unei cladiri. Poate suna prosteste afirmatia de mai sus, insa vorbesc despre acea admiratie dezbracata de orice forma de interactiune sau intentie. O imagine care reuseste sa sintetizeze un set de valori si tendinte si care isi poate depasi conditia comerciala pentru a se transforma intr-o sursa de inspiratie. Iar cu ceva noroc, intr-o forma de arta. Dintre nenumaratele elemente ale unei astfel de imagini, poate cel mai important este modelul, acest mediu purtator de mesaj care are puterea de a cataliza restul componentelor – hainele, lumina, machiajul etc. Probabil trebuie sa lucrezi in domeniu pentru a intelege pe deplin importanta unui model talentat, de cat de multa autenticitate e nevoie pentru ca imaginea pe care acesta o proiecteaza sa transmita ceea ce stilistul si fotograful si-au inchipuit. Totul este un dat genetic, un complex de calitati care se poate cultiva, insa aproape niciodata nu are de-a face cu fizicul. Modelele raman de cele mai multe ori niste eroine necunoscute, prezente tacute care ne influenteaza cultura vizuala si care modeleaza lumea la propriu.

Personalitatea, atitudinea, stilul personal, toate acestea sunt factori care pot schimba dramatic parcursul unui model. Pot ridica sau zdrobi cu o viteza uimitoare o fata la inceput de drum. Fireste, vorbim despre calitati necesare oricui, insa cu atat mai importante atunci cand intreaga cariera se bazeaza aproape exclusiv pe imagine. Iar cand aceasta charisma este dublata de talent actoricesc, succesul este garantat. Indiscutabil, Catrinel Menghia, modelul de pe coperta acestei editii, intruneste toate calitatile de mai sus. Ba chiar mai mult, a reusit sa iasa din anonimatul pe care industria il impune de obicei modelelor si sa se descotoroseasca de toate etichetele care se pun de obicei. Am descoperit-o delicioasa, inteleapta, rafinata si simpla. Femeile isi doresc sa fie ca ea, iar barbatii isi doresc sa fie a lor. Catrinel este frumoasa, extrem de frumoasa. Nu-i de mirare ca lucreaza acum, la 30 de ani, la fel de mult ca la inceput si nici ca a reusit in doar cativa ani sa faca parte din distributia a numeroase proiecte cinematografice. Catrinel este primul supermodel al Romaniei. Iar acesta e doar inceputul, Catrinel tinteste tot mai sus.

«In difficult times, fashion is always outrageous», spunea Elsa Schiaparelli. Evident, zilele acestea poate fi foarte tentant sa crezi ca moda este totalmente irelevanta in comparatie cu lucrurile absolut infioratoare care se petrec in lume, insa este o tentatie careia ne dorim sa-i rezistam. Sunt convins ca nu sunt singurul care are incredere in capacitatea acesteia de a ridica moralul, apetitul vital, de a ne oferi un refresh, asa cum isi face singura in fiecare sezon.”

Andrei Iovu
Redactor-sef

Catrinel ridica stacheta. Fotografii de Oltin Dogaru. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac. Text: Ioana Chira

By the Sea. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Ina Borcea

„V” de la Victorie. Text: Laura Brown. Fotografii de Jason Schmidt

Pirati si printese. De Carine Roitfeld. Fotografii de Felix Cooper

Ghid de buna purtare. Fotografii de Ionut Staicu. Realizat de Cosmin Florea

Haute Couture Report. Fotografii de Andreea Macri

BAZAAR Art – Designeri despre artisti

Editia Harper’s BAZAAR Romania ianuarie – februarie 2016, acum la centrele de presa!

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here