The art of sensing the anticipation

0

laussane

Palais de Rumine, sediul mai multor muzee din Lausanne

Ati trait vreodata acea senzatie stranie ca asteptarile va sunt misterios intuite? Ca, oriunde ati privi sau orice gest ati face, regasiti o familiaritate reconfortanta? Ca va simtiti rasfatata chiar, fara macar sa fi cerut asta? Stiu, va tin intr-un nemilos si nemeritat suspans, asa ca va voi dezvalui secretul: o plimbare in regiunea Lacului Geneva, granita naturala a confederatiei helvetice cu Franta.

De cum ajungeti pe aeroportul din Geneva, veti avea sentimentul ca un invizibil asistent personal s-a preocupat deja de toate detaliile sederii dumneavoastra. De la indicatiile de orientare, care curg fluent si logic, pana la infrastructura perfect sincronizata, totul se armonizeaza astfel incat sa va simtiti rasfatata. Nu sunteti o simpla turista, ci o invitata in casa „elvetiana”. Iar elvetienii stiu cum sa-si incante oaspetii, printr-un sistem perfectionat de-a lungul timpului, care aproape ca functioneaza de la sine, un adevarat perpetuum mobile. Cum ar spune unii, printr-o expresie deja tocita, dar adevarata, „ca un ceas elvetian”. Eu i-as spune altfel, oricat de stranie ar parea asocierea: OMOTENASHI, sau cultul ospitalitatii de la japonezi. De cealalta parte a lumii, elvetienilor le-a reusit de minune. Cum altfel s-ar explica prezenta celor 3 milioane de turisti in 2014?

muzeul-chaplin

Muzeul Chaplin

Geneva nu este Roma, Lausanne nu este Paris, nici Neuchatel nu este New York. Nu veti regasi in aceste locuri vestigii ale antichitatii, fiorul romantismului sau frenezia citadina. In schimb, va veti lasa invaluita intr-o stare de liniste, de relaxare, veti experimenta regasirea sinelui in contemplare. Nu ma credeti? Va spun doar doua nume: Freddie Mercury si Charlie Chaplin. Catre finalul vietii lor, fiecare dintre ei s-a retras pe malul Lacului Geneva pentru a se regasi si pentru a-si desavarsi arta. Pentru asta, elvetienii le pretuiesc memoria. In Montreux – acolo unde anual se strang la festival cei mai mari jazzmani ai lumii – puteti gasi statuia lui Freddie, iar in Vevey aveti sansa sa degustati un vin din podgoriile geneveze in linistea resedintei lui Charlot. Pe langa sala de proiectie recent construita, sub care va puteti plimba printre decorurile filmelor sale legendare, puteti vizita si casa in care, in ultima parte a vietii sale, Chaplin a conceput 8 copii cu ultima sa sotie, Oona O’Neill. Numele va suna cunoscut pentru ca este vorba chiar despre fiica lui Eugene O’Neill, dramaturgul innobilat cu Nobel si Pulitzer. Indragostita nebuneste de actorul repudiat in SUA, s-a casatorit cu acesta inainte de a implini 18 ani, in ciuda diferentei de… 36 de ani dintre ei.

lexus-hotel-savoy-lausanne

Puteti ramane in Vevey si vizita Muzeul Nestlé, unde veti regasi recipiente din camara strabunicilor, sau puteti merge catre Lausanne, sa admirati panorama orasului de pe platforma catedralei Notre Dame, veche din secolul al XII-lea. Tot aici va intampina Royal Savoy, un fabulos hotel vechi de 100 de ani, recent redeschis dupa cinci ani de renovare meticuloasa, unde se spune ca ar fi locuit insusi regele Thailandei. Apropo de regi, tot pe malul Lacului Geneva, la Versoix, a locuit o mare parte din viata Majestatea Sa Regele Mihai.

Insistati sa cautati romantismul? Duceti-va partenerul la Neuchatel si innoptati la Palafitte, un hotel lacustru cu un meniu excelent. Ca bonus, puteti vedea luna oglindita in apele lacului direct de pe terasa camerei proprii sau inota goi in lac, caci din fiecare camera se poate cobori in apa, ferit de priviri straine.

hotel-palafitte-neuchatel-2

Hotelul Palafitte din Neuchatel

Luxul este o notiune concreta, imediata, in Elvetia, iar asta o veti simti instantaneu la fabrica si muzeul TAG Heuer din Neuchatel. Daca aveti 100.000 de euro in buzunar si nu stiti cum sa-i cheltuiti, aici veti gasi cateva sugestii ticaitoare, migalos manufacturate in stil elvetian.

Nu puteti incheia vacanta fara sa treceti pe podul Mont Blanc din Geneva, sa va lasati stropita pe promontoriul la capatul caruia tasneste, de mai bine de un secol, Jet d’Eau, sau sa coborati sub catedrala Saint Pierre pentru a vedea 2.000 de ani de evolutie a crestinatatii.

catedrala-sf-petru-geneva-2

Catedrala Saint Pierre din Geneva

Daca sunteti grabita, puteti lua trenul intre orasele de pe tarmul lacului sau chiar vapoarele vintage care merg dupa un orar regulat – o cursa pe apa de la Geneva la Lausanne costa 60 de franci. De fapt, totul pare a fi perfect coordonat de un urias orologiu elvetian (de asteptat, nu?). De la trenuri la vapoare, tramvaie si autobuze.

Recomandarea noastra, insa, este sa va aventurati pe drumurile elvetiene pe cont propriu, la volanul unei masini; dar sa conduceti prudent, caci radarele ascunse va pandesc in cele mai neasteptate locuri! Veti avea, mai mereu, lacul de o parte si muntele de partea cealalta. Pentru asta, insa, evitati autostrada, caci veti pierde sirul tunelelor. Iar daca vreti ca experienta sa fie completa, alegeti un Lexus. Fie ca lasati partenerul sa sofeze si va bucurati de confortul locului din spate al limuzinei LS600h, fie ca preferati aerul rebel al unui coupé RC300h sau modernitatea unui SUV RX450h, veti sti ca nu agresati natura perfecta din jur, caci motorul electric il va inlocui de cele mai multe ori pe cel termic. Iar claritatea sistemului audio Mark & Levinson, nealterata de zgomote exterioare, va va invalui cu sonoritati jazz – ce altceva?, doar suntem langa Montreux. Nu ma credeti? Cautati Lexus Takumi pe Google…

Text: Daniel Secarea

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania septembrie-octombrie 2016

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here