Tips & Tricks pentru un somn profund și odihnitor în timpul verii

0
Tips & Tricks pentru un somn profund și odihnitor în timpul verii

Pentru cei care încă se mai întreabă care este rostul somnului și de ce ni se recomandă să dormim atât de mult, cel puțin 7-8 ore/noapte, când ai putea termina de scris ultima ta carte sau ai putea face binging pe Netflix până dimineață, avem câteva răspunsuri care să vă schimbe complet perspectiva asupra acestui proces aparent inutil.

Ca să vă dați seama de importanța somnului, gândiți-vă că somnul este principalul vinovat pentru sănătatea dumneavostră, iar atunci când vrem să slăbim, de exemplu, dacă nu dormim suficient vom pierde doar masă musculară, nu și grăsime, iar dieta devine inutilă. Dacă nu ai dormit suficient, nu vei putea face exerciții fizice, vei pierde mai puține calorii și vei avea o poftă de mâncare de neoprit. Este de asemenea un ingredient indispensabil pentru păstrarea unei memorii bune, căci atunci când dormim suficient și bine, reținem și înmagazinăm ce am învățat cu o zi înainte.

Expertul Matthew Walker spune că învățăm chiar în timpul somnului. Tot ceea ce am exersat cu o zi înainte (de exemplu, noi mișcări la cursurile de înot), le vei practica mai bine a doua zi datorită mecansimului de procesare a informației din timpul somnului.

Rețineți și că nu puteți recupera niciodată orele pierdute cu o noapte înainte, chiar dacă dormi mai mult a doua zi, iar asta îți afectează serios sănătatea.

În special în timpul verii, când temperaturile ridicate din camera în care dormi încep să te deranjeze, devine din ce în ce mai dificil să adormim la o oră decentă și să dormim profund până ne sună alarma. Experții împărtășesc sfaturi și trucuri pentru nopți în care să ne recăpătăm complet energia.

  1. Prima regulă este să ne ținem de un program constant și să ne culcăm în fiecare seară la aceeași oră și să ne trezim la aceeași oră.
  2. Într-o societate privată de întuneric, bombardată de lumină artificală, de la smartphone-uri, neoane, iluminat stradal, becuri, ecrane de laptop, pentru un somn sănătos și pentru eliberarea hormonului numit melatonină, este nevoie să fie cât mai întuneric în camera. Chiar cu jumătate de oră înainte de culcare, reduceți intentisatea luminilor din casă, lăsați o lumină cât mai difuză.
  3. E nevoie de o temperatură ideală de 18 grade pentru a crea condițiile perfecte pentru somn, cu mult mai puțin decât v-ați fi imaginat. Încercați să faceți un duș răcoritor înainte de culcare și să aerisiți camera.
  4. O greșeală des întâlnită este forțarea somnului stând întins în pat. Creierul va face foarte repede asocierea între a sta treaz și poziția orizontală. Încercați să rupeți acest pattern al creierului, găsiți-vă o activitate înainte și mergeți în pat doar când vi se face somn.
  5. Cafeaua. Chiar și după 12 ore, un sfert din cofeină rămâne în corp și își poate face efectul de stimulant care nu te lasă să adormi.
  6. Alcoolul îți fragmentează somnul, te vei trezi constant și îți blochează somnul profund când ar trebui să visezi.

Cititi si: “Legatura dintre riduri si pozitia in care dormiti”!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here