Tot ce trebuie să știi dacă porți lentile de contact vara

0
lentile de contact

În sezonul estival, cele mai multe dintre persoanele care poartă ochelari de vedere se orientează către lentilele de contact. Indiferent că vor să se bucure de soare, de o baie în piscină sau în mare ori desfășoară activități sportive, lentilele sunt perfecte deoarece asigură mai mult confort.

În zilele însorite și călduroase, oricare ar fi motivul purtării lor, toată lumea profită de avantajele lentilelor de contact. Totuși, aceste accesorii medicale trebuie întreținute corespunzător pentru a fi evitate riscurile ce ar putea pune în pericol sănătatea ochilor. Iată câteva sfaturi simple pentru utilizarea lor în siguranță:

Întreținere și igienă strictă

Dacă folosești astfel de dispozitive medicale, în mod sigur ai optat pentru cele mai bune lentile de contact. Însă, pentru a te bucura de ele pentru un timp cât mai îndelungat, trebuie să le îngrijești corect ca să nu provoci probleme ochilor. Lentilele de contact nu se curăță decât cu soluțiile speciale dedicate acestora.

Evită igienizarea lor cu apă de la robinet, din mare, piscină, izvoare sau lacuri pentru că aceste surse pot conține microorganisme și agenți patogeni care se pot atașa de lentilă. Aceștia pot infecta și inflama corneea, există riscul apariției afecțiunilor infecțioase sau inflamatorii și, mai mult, clorul din apă distruge lentilele. Nu sunt recomandate nici spray-urile de curățat ochelarii, ci doar soluțiile speciale destinate întreținerii acestor dispozitive.

Înainte de a manipula lentilele, igienizează-ți mâinile cu apă și săpun și ai grijă ca ochii să fie și ei curați. Păstrează accesoriile într-un recipient dedicat, care se clătește doar cu substanța specială pe care o folosești la igienizarea lentilelor de contact.

Folosire corectă pentru activitățile acvatice

În momentul intrării în contact cu apa, lentilele de contact pot deveni purtătoare de microbi, deoarece sunt poroase și absorb foarte ușor bacterii sau chimicale. Riscul de infecție există oriunde, indiferent dacă bazinele sau piscinele sunt întreținute în mod corect.

Pentru a nu afecta în nici un fel sănătatea ochilor, medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de înot de tip goggles sau aruncarea lentilelor, urmând ca a doua zi să fie folosite altele noi. În cazul în care nu folosești ochelari de protecție ori dispozitive zilnice, ține cont să dezinfectezi lentilele de contact în soluția specială de curățare imediat ce ieși din apă. Dispozitivele trebuie lăsate la igienizat timp de 24 de ore pentru ca substanța să curețe toate impuritățile care ar fi putut fi luate pe durata înotului.

Alternare între ochelari de vedere sau lentile de rezervă

Este indicat să nu pleci în vacanță fără să iei cu tine o a doua pereche de lentile de contact. S-ar putea oricând să ai nevoie de aceasta, chiar dacă te îndrepți spre o zonă cu apă, dar fără gânduri de înot. Ochelarii de vedere sunt și ei o opțiune bună pentru a evita orice disconfort sau pentru a-i folosi atunci când îți cureți lentilele. Totodată, pentru a preveni iritarea ori inflamarea ochilor este bine să ai la îndemână și lacrimi artificiale. Ai grijă ca toate soluțiile folosite pentru ochi și igienizarea lentilelor de contact să nu fie expuse la temperaturi ridicate sau acțiunea directă a soarelui.

Dacă îți dorești mai multă protecție împotriva razelor ultraviolete, folosește lentile de contact pe sub ochelarii de soare. În acest fel, nu trebuie să apelezi la varianta ochelarilor clip-on sau cu dioptrii și poți purta toate accesoriile pentru soare pe care ți le dorești.

Cel mai mare beneficiu al unor lentile de contact îl reprezintă libertatea de circulație. Acestea asigură acuratețe vizuală, o vedere periferică bună și un câmp vizual mult mărit față de ochelarii de vedere. Lentila se mișcă odată cu ochiul și asigură protecție în cadrul oricăror tipuri de activități estivale. Tot ce trebuie să faci e să le îngrijești așa cum trebuie pentru a te bucura de ochi sănătoși și o privire limpede în permanență.

 

Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga – Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here