Totul despre mama mea: Andra Clițan, MA RA MI

0

Hainele, pantofii, parfumul, culorile preferate ale mamei – șapte designeri rememorează detalii de stil cu impact mare asupra lor în copilărie și mai târziu. Cel de-al cincilea episod al seriei îi este dedicat Andrei Clițan.

“Pasiunea mea pentru modă a început în copilărie. Atunci, mama – feminină și aranjată, indiferent dacă era o ocazie specială sau nu – îmi era etalon. Ea e cea care m-a îndemnat să fiu atentă la mine, la felul în care mă îmbrac și ce transmit. <<Așa îi stă bine unei femei>>, îmi spunea adesea. A avut un rol important în alegerea carierei mele și mă sfătuiește și acum, fie că-i vorba despre schițe și colecții sau despre stilul meu personal.

De Sărbători purtam haine noi, făcute la comandă (în stilul vechi, „couture”), pentru că mama avea o croitoreasă, de origine maghiară, care îi cosea hainele încă de când era în liceu. Doamna croitoreasă Pataki mi-a făcut și mie rochia de absolvire a liceului și a continuat să ne facă haine până aproape de vârsta de 90 de ani.

Imagine din copilărie cu Andra Clițan

La școală am studiat muzica, iar audițiile de pian au devenit ocazia perfectă de a îmbrăca ținute creative, diferite de cele ale altor fete de vârsta mea.

Tot pe atunci, desenam pantofii pe care voiam să-i port. Aveam marele noroc ca tata să călătorească mult cu munca. El se ducea cu schițele mele la magazinele din străinătate și de cele mai multe ori rezultatul era cel dorit. Călătoriile lui erau șansa ca desenele mele să devină realitate.

Uneori, împrumutam de la mama pantofi din anii ’70. O parte dintre ei se găsesc în garderoba mea și-n prezent. Am păstrat multe haine ale mamei și ale bunicii – îmi plac mai ales o fustă în A din catifea de mătase și o cămașă din triplu voal negru cu buline albe, pe care le integrez în ținute. E un alt fel de a purta cu mine cele mai dragi amintiri din copilărie.” Andra Clițan

Articol apărut în numărul de martie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Lista mea: Ioana Ciolacu, în 24 de ore”!

Foto: arhiva personală

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here