Trei obiceiuri care vă pot compromite sănătatea dinților

Dacă vă doriți dinți perfecți, renunțați la aceste obiceiuri dăunătoare pentru ei, recomandă specialiștii

0
Lela Rose

Vă doriți o dantură în cea mai bună stare și cu un aspect de invidiat? Medicii avetizează că, dincolo de igiena esențială, obiceiurile de zi cu zi sunt la fel de importante pentru a o avea. Iată trei obiceiuri care vă pot compromite sănătatea dinților.
1. Rupeți cu dinții etichetele hainelor
Medicii stomatologi primesc în cabinetele lor pacienți ce întâmpină probleme dentare cauzate de faptul că și-au folosit dinții pentru activități total nepotrivite, cum ar fi desfacerea sticlelor sau ruperea etichetelor de pe hainele noi. „Una dintre problemele foarte des întâlnite de medicii stomatologi este utilizarea dinților în alte scopuri decăt cele pentru care au fost creați. Foarte mulți pacienți ajung la cabinetele de stomatologie după ce au încercat să deschidă sticle, să rupă etichetele hainelor, au ronțăit pixuri sau creioane sau au încercat să care lucruri atunci când mâinile le erau complet ocupate cu alte obiecte. De cele mai multe ori, în urma acestor acțiuni realizate complet inconștient, se fracturează părți de la nivelul dinților. Uneori, în urma acestor acțiuni, mici fragmente de smalț se rup de la nivel dentar și perturbă funcția estetică și masticatorie”, explică Adrian Mina, medic stomatolog la DaVinci Dental Clinic. „În cazurile mai grave, se pot fractura atât smalțul cât și dentina (țesutul dentar aflat sub smalț) uneori chiar cu afectarea nervului și necesitatea realizării unor tratamente costisitoare de refacerea a integrității dintelui. În orice caz, toate aceste tipuri de acțiuni care nu au fost destinate dinților prezintă și o latură costisitoare, întrucât toate aceste tratamente de refacere a integrității se vor rezolva doar de către medicul stomatolog, iar aceste intervenții sunt costisitoare”, explică specialistul.
2. Consumați mulți carbohidrați
Carbohidrații, responsabili de creșterea în greutate, pot determina și probleme danturii. Există o serie de studii conform cărora cariile și parodontoza apar la persoanele care au un indice de masă corporală mai mare de 30. „Prin ingestia de alimente bogate în carbohidrați, ph-ul de la nivelul cavității orale scade considerabil, iar bacteriile care populează mediul oral sunt hrănite din belșug cu aceste alimente preferate, producând cantități crescute de acizi cu rol de demineralizare a țesutului dentar. Procesul este simplu: alimentele bogate în zaharuri se descompun în acizi care demineralizarea țesutului dentar, ceea ce duce la apariția cariilor”, spune medicul Adrian Mina. Pe lângă acest proces, numeroase studii asociază problemele parodontale cu obezitatea. Această legătura este cauzată de prezența în saliva persoanelor supraponderale a unor cantități mari de microorganisme implicate în patologia parodontala. Astfel, pe lângă procesul de favorizare a apariției cariilor, dieta bogata în carbohidrați, care determină obezitatea, stimulează și întreține și afecțiunile parodontale cu rezultate dezastruoase asupra stării de sănătate generală.
3. Recurgeți des la diete de tip detox pe bază de sucuri
Dietele detox, pe bază de sucuri, unde nu se mai folosesc dinții pentru masticație, pot crește riscul de paradontoză. Înlocuirea alimentației solide cu sucuri bogate în citrice și zaharuri, determină pe lângă eroziunea chimică a dintelui și distrucția acestuia, și o scăderea a autocurățării care se realizează cu ajutorul alimentelor fibroase”, explică medicul Mina.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here