Unde evadăm în weekend: Pelicam, TIFF Unlimited, Amfiteatru TNB

0
105
Richard Bovnoczki în La Țigănci, producție unteatru la Amfiteatru TNB, 21 iunie
Richard Bovnoczki în La Țigănci, producție unteatru la Amfiteatru TNB, 21 iunie

Dacă este vineri, weekendul deja este aici și avem cele mai tari recomandări de evadare din și în București, fie la un festival care te vrăjește cu briza Dunării și filme bune, fie pe acoperișul unui teatru în buricul capitalei! Ce alegi?

La Tulcea începe Pelicam, cel mai verde festival de film din România


Programul de filme Pelicam include cele mai recente documentare de mediu, atent curatoriate, prezentate în premieră națională la Tulcea. Proiecțiile de film și evenimentele (workshop-uri de eco-fashion, petreceri, concerte, Q&As) vor avea loc în 4 locații din Tulcea, între 20 și 23 iunie: Centrul Cultural “Jean Bart”, Muzeul Avramide, Piața Civică și malul lacului Ciuperca (Pelicamp – campingul festivalului). Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Documentarul The Human Element / “Elementul uman”, va deschide oficial festivalul Pelicam vineri, 21 iunie, proiectat în premieră națională de la ora 20:00 la Centrul Cultural “Jean Bart”, în cadrul Galei de Deschidere Pelicam 2019. Ceremonia de deschidere va începe la ora 19:30. Produs de unul dintre cei mai renumiți fotografi de mediu din lume: James Balog, documentarul “The Human Element” este o invitație vizuală de a conștientiza efectele schimbărilor climatice la nivel global.

Pelicam Talks: dezbateri cu regizori și cercetători străini

Pelicam Talks, discuțiile pe teme de mediu cu publicul Pelicam au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani. 3 mari tematici vor fi dezbătute la ediția de anul acesta, la finalul unor proiecții de film relevante, la care vor participa invitați de renume: specialiști în ingineria mediului, regizori de film preocupați de natură, precum și fondatori ai unor asociații din România implicate în protejarea mediului și educarea pe această temă (Reper 21, Greenpeace România) și jurnaliști de investigație (Rise Project). Toate dezbaterile vor avea loc la Centrul Cultural “Jean Bart”, locație centrală a festivalului, astfel: Schimbări Climatice / Climate Change: sâmbătă, 22 iunie, de la ora 13:30; Agricultura Intensivă / Intensive farming, tot sâmbătă, 22 iunie, de la ora 15:30; respectiv Pădurile și resursele lor / Forests and their resources, discuție programată duminică, 23 iunie, de la ora 13:45.

ECO Pelicam

Anul acesta, în zona de food asigurată de festival se vor folosi doar ambalaje biodegradabile si compostabile (ex: tacâmuri, veselă). Vor fi amenajate spații de colectare selectivă pentru ca resturile organice (alimentare) și materialele biodegradabile să fie diferențiate de restul tipurilor de deșeuri. Acestea vor fi ridicate de la festival și compostate utlerior cu sprijinul Biodeck România, unul din obiectivele Pelicam pentru ediția 2019 fiind compostarea integrală a deșeurilor organice.

TIFF Unlimited la Verde Stop Arena

După TIFF 2019, continuăm experiența de festival atât on-line pe TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania, accesibilă pe unlimited.tiff.ro, cât și off-line, în cadrul evenimentului TIFF Unlimited – filme și muzică sub clar de lună, care va avea loc în week-end-ul 21 – 23 iunie la Verde Stop Arena din București.

Timp de trei zile, de la ora 20.00, amatorii de proiecții cinematografice în aer liber sunt așteptați la Verde Stop Arena (Barbu Văcărescu 162 – 164), București, cu o selecție inedită de filme din programul TIFF 2019, producții premiate la marile festivaluri internaționale, filme nelansate sau care încă rulează în cinema, precedate de concerte ale unora dintre cele mai emblematice formații de alternative românesc: The Mono Jacks (vineri), Dimitri’s Bats, Robin and The Backstabbers (sâmbătă) și Byron (duminică).

La Țigănci, o producție unteatru (Andreea și Andrei Grosu), cu Richard Bovnoczki, în aer liber, pe acoperiș la Amfiteatru TNB

Vineri, 21 iunie, la solstiţiu de vară, la miezul nopții, nu trebuie să ratați dramatizarea și regia spectacolului ce are la bază nuvela lui Mircea Eliade, semnate de Andrei si Andreea Grosu. Acestea aduc o nouă lumină asupra fantasticului și visului istoriei ce îl are ca protagonist pe profesorul Gavrilescu. Nu numai că spectacolul de la unteatru surprinde atmosfera lui Eliade, dar reușește ingenios și elegant să ne desc-ifreze acest text și subtilitățile lui, într-o abordare intimă și curată.
Profesorul Gavrilescu se regăsește în cele mai mici detalii, gesturi sau priviri ale interpretării lui Richard Bovnoczki. O interpretare ce adaugă un nou strat de mister și fantastic spectacolului. In uimirea, stupefacția și buimăcia lui Gavrilescu ne regăsim fiecare dintre noi atunci când ne confruntăm cu propriul destin și mai ales cu mrejele întortocheate ale iubirii.

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here