Cel mai frumos loc din lume: Alina Cristescu

0
Varkala Alina Cristescu Instagram

Șase autori împărtășesc locurile sublime către care pașii – și mintea – i-au purtat. Cel de-al patrulea episod este povestit de Alina Cristescu!

Dacă îi întrebi pe copiii mei, cel mai frumos oraș din lume este New York. Pentru noi toți, vacanța ideală e undeva în Asia. Nimic însă nu ne-a pregătit pentru sud-vestul Indiei, Varkala. Cu avânt am decis, în numele familiei, să ne alăturăm unui grup restrâns de călători inițiatici, atrasă mai mult de companie decât de detaliile administrative. Va fi grozav, mă gândeam. O lecție de viață pentru Ioana și Andrei. Pentru mine – o etapă a căutărilor existențiale (finalizate abrupt și decisiv pe alt continent). Nu mi-am bătut prea mult capul cu cele două stele în stil indian ale centrului ayurvedic, sunau exotic și promițător, iar eu contam mai mult pe cursurile de yoga (nu că aș fi fost la vreunul).

În aeroportul din Trivandrum, orele de aterizare și plecare sunt trecute mult de miezul nopții. Obiceiurile sunt altele, trebuie să păstrezi și să prezinți biletul de avion și la ieșire. Când s-au deschis și ultimele uși, aveam în fața ochilor un tablou. Mut. Sute de trupuri și chipuri serioase, ochi mari, copiii în primul rând, presați de bara de inox. Ne-am oprit instinctiv ca în fața unei lucrări de artă. Apoi am simțit căldura și ne-a bombardat cacofonia de claxoane. Drumul spre resort a fost ca orice drum indian: îți tragi răsuflarea muuult și îți ies ochii din orbite în timp ce-ți spui că gata, de data asta sigur nu mai scapi. Ne-am cazat mai mult pe pipăite și întuneric, privilegiați, în apartamentul nupțial. Dimineața – ulterior am realizat că, de fapt, toată noaptea – ne-au trezit păsările, țipau ascuțit. La micul dejun singurul obiect vag familiar era un borcan de nutella. Plin cu zahăr. Vizita obligatorie la cabinetul ayurveda m-a luat pe nepregătite: mirosul de ulei din susan, extrem de puternic, se lipea parcă de piele. Ușurată că nu mi-au fost detectate afecțiuni fizice, mi-am născocit una pe loc: alergia la orice fel de ulei, care m-a scutit de supliciul masajelor, savurate altminteri din plin de toți ceilalți.

Drumul spre ocean trecea printre locuințe nu mai răsărite decât un container. Palmierii însă erau aceiași ca-n Miami. Faleza din stâncă înaltă, Oceanul Indian undeva jos, mai mult verde decât albastru, valuri puternice, tumbe inopinate caraghioase la revenirea nud pe uscat. Vulturii, ah! superbe creaturi, se roteau spectaculos deasupra plajei Papanasam. Am închiriat șezlonguri, mai degrabă niște paturi de spital dezmembrate și ruginite. O plută longboard pentru copii, roasă și uzată, la care în mod normal nici nu s-ar fi uitat. Serile le petreceam sus pe faleză, la câteva terase cu mâncare pregătită pe loc. Fructe de mare și pește, scoase din ocean și lipite pe tandoori. Vin (fără licență și DOC) pe ascuns, sub masă sau în căni brune. Discuții cu și despre diversitatea umană incredibilă. Frumoșii cashmirezi cu ochi verzi. Costumele tradiționale încărcate cu decorațiuni metalice. Și între timp, planul de evadare spre un loc și resort conformiste, la fel cum erau și așteptările mele în acel moment. (Unde, odată ajunși, am început să protestez, indignată de ceea ce mi se părea a fi o risipă absurdă de mâncare.) India ayurvedică – în mod cert, cea mai controversată și sublimă escapadă a noastră.

Alina Cristescu a înființat și conduce din 2007 CALINA Spațiu de Artă Contemporană, în Timișoara.

Articol apărut în numărul de mai al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “O mie și una de nopți într-o săptămână la Beirut”!

Foto: iStock/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here