Valea liniștită

0
O vacanță la Zornitza Family Estate e ocazia de a descoperi regiunea viticolă din sud-vestul Bulgariei, dar și de a face o escapadă la Salonic sau pe plajele din Halkidiki.

Într-o regiune cu climă mediteraneană și plantații de viță-de-vie ce se unduiesc pe dealurile joase, o proprietate de familie pune Bulgaria pe harta Relais & Châteaux.

De ceva vreme, evaluez reușita unei minivacanțe după cât de repede mă face să uit ce zi e. Cu cât zilele se transformă mai ușor într-un continuum în care nu mai disting joia de vineri sau vinerea de sâmbătă, cu atât mai bine. După criteriul ăsta, Zornitza Family Estate – singurul hotel din Bulgaria ce face parte din rețeaua Relais & Châteaux – e destinația perfectă pentru o escapadă. Întinsă pe 300 de hectare în regiunea viticolă Valea Struma și Melnik, din sud-vestul țării, e o mare oază de liniște în care relaxarea ia multe forme: terasă privată cu șezlonguri și vedere la vii pentru fiecare cameră, gastronomie fină, piscină interioară și exterioară cu apă încălzită, spa cu saună, jacuzzi și un bazin cu apă sărată detoxifiantă, masaje cu produse Darphin Paris, degustare de vinuri și chiar o cină în doi pe o mică insulă de pe lac, dacă vă bate gândul să recreați o scenă de film romantic.

Vilele de la Zornitza Family Estate Relais & Châteaux au şemineu şi patio propriu

Dar poate cea mai deconectantă activitate e o simplă plimbare lungă pe acest domeniu parțial amenajat, parțial sălbatic, pe unde se crede că trecea în Antichitate drumul roman spre Salonic (Grecia e atât de aproape, încât munții săi de lângă graniță par la o aruncătură de băț și adesea oaspeții de la Zornitza merg să ia prânzul în Salonic). Cât vezi cu ochii se întind viile, plantate începând din 2011, cu șase înainte de deschiderea hotelului. La acea vreme, singurul locuitor era proprietarul, care își construise aici o casă departe de lumea dezlănțuită și care a hotărât ulterior să dezvolte o destinație turistică, dându-i fiului său sarcina de-a o conduce, așa cum anterior îi cedase administrarea complexului de golf BlackSeaRama. Clima din zonă e blândă, cu cele mai ridicate temperaturi medii anuale din Bulgaria, peisajul – deluros, iar solul – de sute de ani propice pentru viticultură, în special pentru soiurile de struguri negri. O legendă amuzantă spune că vinurile din regiune erau atât de închise la culoare, încât atunci când soțiile cu piele foarte palidă ale boierilor le beau, vedeai licoarea curgându-le pe gât. După ce treci de vii, o altă lume se deschide: râul Melnik, ce curge pe o distanță de trei kilometri pe domeniu; o pădure vastă în care au fost plantați și câțiva stejari și aluni pentru a produce trufe; stupi, o fermă eco mică și o grădină. Ele oferă deja destule ingrediente pentru restaurantul locului, dar, după cum îmi spune Yavor Kirov, maître de maison, vor fi extinse pentru ca aproape toate cele necesare (carne, pește, lapte, ouă, fructe, legume, ierburi, miere) să fie crescute sau cultivate aici.

Piscina exterioară cu apă încălzită

Acest peisaj natural merge mână-n mână cu aerul de rafinament firesc caracteristic proprietăților Relais & Châteaux. Rezultatul e complet diferit de Bulgaria pe care o știam deja. Nu seamănă nici cu resorturile de cinci stele, nici cu opțiunile mai low-key de la Marea Neagră sau din stațiunea de schi Bansko, ci mai degrabă cu un borgo italian convertit într-un retreat șic.

Spa-ul ZOMA Body and Soul, esenţial pentru relaxare

Clădirile au un design interior contemporan, dar sunt construite în stil toscan din materiale tradiționale: multă piatră și lemn. Pe lângă cele nouă camere din hotel există șase vile, pentru familiile cu copii și cei care vor mai multă intimitate. În total, maximum 30 de oaspeți pot fi cazați, și cum locul e atât de întins, nu pare niciodată aglomerat. Într-o clădire separată, pe un teren mai înalt cu vedere asupra împrejurimilor, se află restaurantul aEstivum, denumit după termenul latin pentru trufele de vară – un ingredient prezent în meniu fie într-o variantă locală de foie gras (cu gem de căpșuni și trufe, smochine verzi și ciocolată albă), fie într-o tocană de carne (cu risotto cu porumb, cremă de morcovi, trufe și sfeclă roșie coaptă).

Toscana din Bulgaria – peisajul natural şi construcţiile din piatră duc cu gândul la frumuseţea italiană simplă şi rafinată

Versiunea bulgărească de la dolce vita mai include o plăcere pe care o asociam cu Toscana. Vinurile roșii produse în regiunea Valea Struma și Melnik au câștigat în ultimii ani medalii în competiții internaționale și noi crame boutique – ușor de vizitat pentru că se află la distanțe mici una de cealaltă – și-au făcut apariția. Solul brun-roșcat ca scorțișoara și cele peste 280 de zile însorite pe an sunt exact ce trebuie pentru soiuri tipice pentru Valea Ronului sau centrul Italiei (precum Shiraz, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Marselan și Petit Verdot) și pentru multe soiuri locale (Broad-Leaved Melnik și Melnik 55 sunt cele mai apreciate). La Zornitza, puteți urma, pur și simplu, recomandările sommelierului Aleksandar Skorchev, dar dacă sunteți printre cei care credeți că viața e mai frumoasă cu un pahar de vin roșu excepțional, merită să includeți în programul de relaxare o degustare – veți înțelege ce înseamnă să pornești de la zero o podgorie, să experimentezi cu noi cupaje și să te bucuri de vinuri cu personalitate.

Savuros şi fotogenic, desertul cu ciocolată, îngheţată de violete şi vată de zahăr este creat de chef Vasil Spasov la restaurantul aEstivum

Cazarea la Zornitza Family Estate Relais & Châteaux începe de la 160 Euro/cameră/noapte. Proprietatea asigură transferul de la aeroportul din Sofia (2 ore) sau Salonic (1 oră și jumătate). Cu mașina din București drumul durează 8-9 ore.

BAZAAR recomandă:

Vizitați Melnik

Micuţul oraş Melnik e cunoscut pentru patrimoniul arhitectural unic

Cel mai mic oraș din Bulgaria e cuibărit între formațiuni stâncoase cu forme spectaculoase (de obelisc, piramidă triunghiulară sau ciupercă), cunoscute ca Piramidele din Melnik.

Mâncați la ANDRé

Restaurantul deschis într-o vilă interbelică din centrul Sofiei de Andre Tokev, un celebrity chef local, reflectă experiența lui în bucătării din întreaga lume, dar și plăcerea de a reinterpreta feluri balcanice tradiționale. De încercat: supa de șampanie cu turtă dulce și sorbet de trandafir – un desert divin.

Degustați vinurile locale

Villa Melnik, Orbelus și Kapatovo Gardens and Vineyards sunt printre cele mai bune crame din sud-vestul țării.

Articol apărut în numărul de octombrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Noua bucătărie românească: La Vinuri”!

Foto: prin amabilitatea Zornitza Family Estate Relais & Châteaux

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here