Varietati de gradina: Maria Popistasu

0
varietati de gradina Maria Popistasu

Patru femei ne deschid portile catre spatiile lor al fresco, oaze de calm si verdeata in centrul orasului.

„Pentru ca stam intr-o zona cu tei, gradina are perioade cand este absolut dementa. Tei, salcami, lonicera, liliacul japonez si toate celelalte infloresc impreuna sau unele dupa altele. Apoi, avem multe conifere, iar asta o tine verde tot anul. Primavara se da liber la cumparat flori si luam fara mare discernamant, de toate culorile si dimensiunile, in cantitati mari.

Gradina a fost amenajata de ai mei, cu ajutorul unor specialisti care au infranat pornirea mamei mele de a face si o mica gradina de legume. Atunci am sprijinit decizia gradinarilor, dar acum regret ca nu a fost mai ferma pe pozitii. Compensam crescand plante aromatice, ridichi sau rosii prin ghivece si ii exploatam resursele, atatea cate sunt. Ii mancam merele sau le punem in placinte, facem visinata si cativa litri de vin, toamna.

Tufele si copacii, toate au fost plantate odata cu mutarea noastra aici, deci stiu toti brazii si mestecenii de cand erau cat mine. Ma bucur sa vad gradina din ce in ce mai invelita. In fiecare an, mai multe pasari vin si tatoneaza curtea sa isi faca cuiburi, iar dimineata sau dupa ploaie, e destul de simpatica si galagioasa. Ai mei au ceea ce englezii numesc green fingers, iar gradina e eclectica si comica, cred. Ma plictisesc gradinile prea bibilite.
Gatim cu placere si organizam intalniri cu prietenii in jurul mesei din gradina. Dar, daca gasesc satisfactii in stabilirea meniului si in gatitul impreuna cu invitatii (sau in prezenta lor), n-am sa mint ca ma dau in vant sa si strang dupa.”

Activitatea preferata in gradina: Zarzavageala de toamna, cu mama, in bucataria de afara.

Ingredientele de nelipsit pentru o petrecere al fresco: Carbunii si vinul. Si ceva dulce, dup-aia.

De citit in gradina: Etichetele de pe sticlele cu vin!

Articol aparut in numarul de iulie – august al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Varietati de gradina: Connie Preda”!

Foto: Andreea Macri; Make-up: Adina Vlad

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here