Viața mea culturală: Andreea Răsuceanu

0
Andreea Răsuceanu

Autoarea noului roman O formă de viață necunoscută dezvăluie câteva dintre preferințele ei.

CARTEA CARE ȚI-A SCHIMBAT VIAȚA: Un veac de singurătate, pentru că am citit-o la vârsta adolescenței, cea mai liberă de prejudecăți literare, dar și de așteptări. Saga realist-magică, înțesată de simboluri și întâmplări misterioase, m-a făcut să-mi doresc să scriu și eu cândva. De altfel, proza fantastică și cea realist-magică au fost multă vreme cele în care m-am regăsit cel mai bine.

FILMUL PE CARE L-AI REVEDEA CU PLĂCERE: Les quatre cents coups, pentru că e un poem cinematografic dedicat Parisului, amar și inteligent, un film despre nedreptate și revoltă. Dar și aproape orice film al lui Bergman sau Fellini.

SERIALELE PERFECTE PENTRU BINGE-WATCHING: Taboo, The Handmaid’s Tale, Babylon Berlin.

CĂRȚILE AFLATE ACUM PE NOPTIERĂ: Jeffrey Eugenides, Middlesex; Umberto Eco, Cimitirul din Praga, două recuperări, nu le-am citit când au apărut.

DESCOPERIRE RECENTĂ: Unteatru.

TRASEUL FAVORIT DIN BUCUREȘTI: Din Piața Victoriei, pe Calea Victoriei până în Cișmigiu, cu opriri la cafenelele din Amzei, uneori la unul dintre muzeele de artă de pe traseu.

LOCURILE UNDE ÎȚI PLACE SĂ IEȘI: În București – Meron, Metoc, ceainăria Green Tea, Gram Bistro. Locul preferat dintre toate cele în care am fost – Cafe Flore en l’Ile.
Vis recurent: Visez deseori că zbor.

PLĂCERE VINOVATĂ: Pierdutul nopților atunci când a doua zi trebuie să fii odihnit pentru un eveniment important. Sunt cele mai fertile pentru scris.

MOMENTUL FAVORIT AL ZILEI: Până de curând era înserarea, mai nou e dimineața, când mă concentrez cel mai bine și am cea mai multă energie.

ȚI-AR PLĂCEA să IEI cina CU … Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu personajele mele sau, mai bine zis, cu persoanele reale din spatele lor, femei care au trăit în diferite epoci, în condiții dintre cele mai vitrege, și totuși au ieșit învingătoare din lupta cu Istoria.

CEA MAI MARE REALIZARE PERSONALĂ: Scrierea acestui roman, O formă de viață necunoscută, care m-a consumat mai mult decât cele trei cărți de critică și teorie ale mele la un loc.

CEL MAI MARE OBSTACOL: Lipsa timpului, senzația că îți epuizezi energiile și nu mai ai când să te refaci, că vine altceva peste tine, la fel de important și de solicitant.

PROFESIE ALTERNATIVĂ: Cred că aș putea face multe lucruri, pe lângă cercetare, meseria de editor, am și predat cursuri universitare, cred că meseria de profesor mi s-ar potrivi foarte bine. Mi-au spus-o de fapt și alții.

CÂTEVA LUCRURI DE ȘTIUT DESPRE NOUL ROMAN: Personajele din O formă de viață necunoscută vin din documente, din manuscrise de arhivă pe care am lucrat când mi-am scris teza de doctorat [intitulată Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate]. Ele sunt femei luptătoare, și până la urmă învingătoare, care au izbândit, de fapt, în lupta cu Istoria: una dintre ele construiește o biserică, la început de secol XVIII, când condiția văduvei nu era deloc una ușoară, cealaltă, o casă și o familie. Titlul se referă la toate acele forme subtile, uneori imperceptibile de manifestare a vieții, de la cea biologică la cea emoțională și spirituală.

Înainte de O formă de viață necunoscută, Andreea Răsuceanu a scris: Cele două Mântulese, Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară și Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului. Din 2017, ea coordonează seria de literatură contemporană a editurii Humanitas.

Articol apărut în numărul de noiembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “The Style: inspirație pentru ținutele creative ale lunii noiembrie”!

Foto: arhiva personală

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here