Viața mea culturală: Francesca Velicu

0
Francesca Velicu - Karolina Kuras 1

Balerina de la English National Ballet, câștigătoarea Premiului Olivier 2018 pentru realizări excepționale în dans, dezvăluie câteva dintre preferințele ei.

PRIMUL SPECTACOL DE DANS PE CARE L-AI VĂZUT: Primul pe care mi-l amintesc este Spărgătorul de nuci. Atmosfera de teatru și sunetele instrumentelor înainte să înceapă spectacolul m-au atras imediat. Chiar și acum îmi place să mă încălzesc direct în sală, ca să pot urmări orchestra cum se pregătește înainte de spectacol.

Serialele pe care le-ai recomandat tuturor prietenilor: Sunt fan Grey’s Anatomy și Friends, iar dintre serialele mai noi recomand Killing Eve.

CARTEA PE CARE AI RECITI-O CU PLĂCERE: Pe aripile vântului este o carte la care m-aș întoarce oricând. Îmi plac foarte tare epoca descrisă și, mai ales, personalitatea lui Scarlett O’Hara.

ÎN FRUNTEA PLAYLISTULUI ÎN ACEST MOMENT: Nu am un cântăreț sau o trupă preferată, muzica pe care o ascult depinde de starea pe care o am. Îmi plac Bon Iver, Bob Marley, Kings of Leon, dar recent prefer să ascult muzică clasică sau soundtrack-urile lui Zimmer.

DESCOPERIRE RECENTĂ: Mi-aș dori să am mai mult timp pentru a vedea mai multe spectacole, dar dintre cele pe care am reușit să le văd, cel mai mult m-a impresionat A Quiet Evening of Dance, în coregrafia lui William Forsythe [la Sadler’s Wells, în Londra].

MOMENTUL FAVORIT AL ZILEI: Dimineața. E o nouă zi, o nouă aventură.

DESTINAȚIE IDEALĂ DE VACANȚĂ: Îmi place să alternez destinațiile. Recent am fost în turneu în Noua Zeelandă și pot spune că acolo ar fi vacanța ideală.

PLĂCERE VINOVATĂ: Cinnamon buns. Întotdeauna.

ROLUL VISAT: Am multe roluri la care visez, precum Julieta sau Giselle, dar pe primul loc este Manon.

BALERINI PE CARE ÎI ADMIRI: Alina Cojocaru continuă să mă inspire și astăzi, o admir ca balerină și ca persoană.

CEA MAI MARE REALIZARE PERSONALĂ: Pentru mine fiecare etapă este o realizare: ce am învățat la Balșoi în Moscova, rolurile pe care le-am dansat în București, challenge-urile de aici, de la English National Ballet, sau câștigarea Premiului Olivier.

CEL MAI MARE OBSTACOL: Păstrarea personalității mele în timp ce interpretez rolurile date este o provocare. Influențele din afară pot deveni obstacole și pot pune limite false.

DESPRE ROLUL CÂȘTIGĂTOR DIN LE SACRE DU PRINTEMPS: Să dansez Pina Bauch a însemnat o mare provocare. Coregrafia ei te solicită foarte mult, tehnic și emoțional. Mă fascinează modul în care a reușit prin dans să exprime sentimente atât de puternice, iar între dansatori, dansul ei creează o legătură intensă. Toată perioada repetițiilor, în care am lucrat cu artiștii companiei Tanztheater Wuppertal, a fost specială, de aceea mă bucur foarte mult că va reveni în repertoriu în această stagiune.

ALTE ROLURI: Anul acesta avem multe spectacole în repertoriu, iar eu am dansat cu mare plăcere în No Man’s Land, Dust, Manon, Lacul lebedelor și Spărgătorul de nuci. Urmează în partea a doua a stagiunii Le Sacre du printemps, Cenușăreasa la Royal Albert Hall și Giselle-ul lui Akram Kahn, pe care îl vom dansa în Chicago, Luxemburg și Moscova.
Francesca Velicu a studiat la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București și la Academia de Balet Balșoi. Din 2016 dansează cu English National Ballet, iar în 2018, la doar 19 ani, a câștigat Premiul Olivier cu rolul din capodopera Pinei Bausch Le Sacre du printemps.

Articol apărut în numărul de martie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Cele mai bune diete pentru 2019 conform experților”!

Foto: Karolina Kuras

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here