Viața mea culturală: Helen

0
157

Harper's BAZAAR_Helen_Dan Beleiu

Helen, fotografiată de Dan Beleiu pentru Harper’s BAZAAR

Helen, artista care ne-a cucerit cu vocea ei, își dezvăluie preferințele.

PRIMUL ALBUM CUMPĂRAT: Lady in Satin, de Billie Holiday, a fost un disc primit cadou de la tatăl meu când aveam 11 ani. Mi-a influențat ireversibil dezvoltarea artistică. Deși descoperisem jazzul de ceva vreme, pentru că se asculta în casă, Billie a fost o revelație. Expresivitatea și emoția transmise și-au pus amprenta asupra mea definitiv.

CARTEA CARE ȚI-A SCHIMBAT VIAȚA: Nu pot spune că există o singură carte care mi-a schimbat viața, însă P.G. Wodehouse m-a făcut să citesc și să râd cu atâta poftă, încât Mulțumesc, Jeeves rămâne în competiție alături de Trei într-o barcă, de Jerome K. Jerome.

FILMUL PREFERAT: The Hours, în regia lui Stephen Daldry și cu muzică compusă de Philip Glass.

FRICĂ IRAȚIONALĂ DE… Apă, valuri.

VIS RECURENT: Valuri imense care vin înspre mine, iar eu reușesc să scap cumva… Trebuie să recunosc că am fost pe câteva plaje din lume în vis.

MOMENTUL FAVORIT AL ZILEI: Seara. Sunt pasăre de noapte, poate și prin prisma profesiei. Atunci mă simt cel mai în formă și tot cam atunci sunt momentele în care compun.

PLĂCERE VINOVATĂ: Ciocolata, în toate formele.

CÂNTEC FREDONAT LA DUȘ: De obicei, când fredonez la duș, ajung să compun o piesă. Așa se înfiripă tot felul de melodii și versuri care se transformă în piese.

MÂNDRĂ DE… Mai bine spus, recunoscătoare pentru toate lucrurile faine care s-au întâmplat în viața mea până acum.

INVIDIOASĂ PE… Nu îmi vine nimic în minte.

INTELIGENȚĂ SAU FRUMUSEȚE? Inteligența poate fi extrem de seducătoare. Și ce e frumusețea până la urmă? Eu, una, evit să o încadrez într-un șablon.

POLIȚISTUL BUN SAU POLIȚISTUL RĂU? Polițistul rău. În ciuda caracterului ușor aiurit, îmi place ordinea.

GRACE KELLY SAU GRACE JONES? Grace Jones. #bebrave

STYLE ICONS: Françoise Hardy, Björk, Margareta Pâslaru.

DESIGNERUL PREFERAT: Recunosc că Miu Miu și ultima colecție Gucci stârnesc o emoție în mine. If I could only afford them all…

HB_Helen_Viata mea culturala

ÎN FRUNTEA PLAYLISTULUI ÎN ACEST MOMENT: Mount Kimbie – Carbonated. De fiecare dată când merg pe stradă, îmi pun căștile, ascult piesa asta și sunt în lumea mea.

DESTINAȚIE IDEALĂ DE VACANȚĂ: Islanda. Mereu mi-am dorit să ajung acolo. Probabil se va întâmpla în scurt timp.

SERIALUL PERFECT PENTRU BINGE-WATCHING: Vinyl. Fără doar și poate. Toată acea lume pe care Scorsese și Mick Jagger o readuc la viață este fascinantă pentru mine. Mi-ar fi plăcut să prind acele vremuri.

ARTIST PE CARE ÎL ADMIRI: Sunt mulți artiști pe care îi admir, nu m-aș putea opri la unul singur pentru că ar însemna să îmi limitez orizonturile, așa că voi menționa mai mulți: Róisín Murphy, James Blake, Florence+The Machine, Björk. Și lista ar putea continua.

CEL MAI MARE OBSTACOL: Nesiguranța marii aventuri în care m-am îmbarcat la 14 ani, când am ales să vin în București și să-mi urmez visul de a face muzică.

CEA MAI MARE REALIZARE: Faptul că în urma tuturor experiențelor acumulate, am reușit să mă descopăr și să mă cunosc mai bine. Acest lucru mi-a dat curaj să fiu eu însămi, indiferent de ce se întâmplă în jurul meu, și tot așa s-a născut primul EP, In another place [lansat în această primăvară și disponibil pe SoundCloud]. 

OAMENII SUNT SURPRINȘI CĂ… Sunt mai scundă decât se așteaptă.

AI CÂNTA ÎN DUET CU… Johnny Hartman, the crooner.

ȚI-AR PLĂCEA SĂ IEI CINA CU… Bunicul meu.

Interviu apărut în ediția Harper’s BAZAAR iulie-august 2016.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here