Viața mea culturală: Raya al Souliman

0
Raya al Souliman

Regizoarea de film dezvăluie câteva dintre preferințele ei.

PRIMUL ALBUM CUMPĂRAT: Prima casetă pe care am cumpărat-o a fost albumul lui Aaliyah din 2001, cu același nume. Iar primul CD a fost Blink-182, albumul din 2003. Aceste
două direcții îmi definesc adolescența și le ascult și astăzi cu plăcere.

SERIALELE PERFECTE PENTRU BINGE-WATCHING: Chef’s Table – serial despre viață și mâncare, dar mai ales despre viață, foarte educativ. The Crown – foarte bine făcut, jucat, documentat, mai ales dacă ai un punct sensibil pentru familia regală. High Maintenance – un favorit de când era doar un webseries de 10 minute episodul, acum e produs de HBO și a evoluat mult. Se petrece în New York, fiecare episod e diferit, dar se învârte în jurul unui dealer de iarbă și diverșii lui clienți. Easy – fiecare episod are un alt fir narativ, comedy drama, Chicago, foarte contemporan. Comedians in Cars Getting Coffee – fix ceea ce spune titlul.

FILMUL CARE ȚI-A SCHIMBAT VIAȚA: Mi-e greu să dau atâta greutate unui singur film, mai ales având gusturi diverse. Când eram în liceu, m-a inspirat foarte mult Gummo, de Harmony Korine, m-a făcut să văd un alt tip de cinema, de libertate, de teribilism creativ. Acum mă atinge mai mult să tot revăd filmele lui Eric Rohmer, de o simplitate seducătoare. Ca regie, a fost o revelație să îl descopăr pe Hong Sang-soo, m-a cucerit instant, mi-ar plăcea să pot face și eu acel tip de cinema – simplu, personal, poetic, nepretențios.

CARTEA PE CARE AI RECITI-O CU PLĂCERE: Am terminat de curând Tetralogia Napolitană a Elenei Ferrante și chiar mă gândeam că de-abia aștept să mai treacă ceva timp să o pot reciti. Știu că este o serie destul de pop zilele astea, dar își merită pe deplin succesul. Genul de scriitură care te face să te gândești obsesiv la acel univers, să îți imaginezi pâna în cele mai mici detalii viața și contextul personajelor, un Napoli care pare familiar, romantic și crud. Plus niște lecții despre prietenie și maturitate, spuse printr-o voce feminină foarte autentică.

MOMENTUL FAVORIT AL ZILEI: Dimineața la mine acasă, pe la ora 10:00-11:00, într-o zi cu soare, când pisicile sunt deja la al doilea somn al zilei, după ce au avut o explozie de energie la 7:00.

ARTIȘTII ALE CĂROR LUCRĂRI LE-AI COLECȚIONA: David Hockney – aș putea să mă uit la picturile lui încontinuu, îmi dau o stare fizică de bine. Lucrările din neon ale lui Tracey Emin. Florile Georgiei O’Keeffe. Fotografiile lui William Eggleston.

AI VREA SĂ-ȚI FACĂ PORTRETUL: Prietenul meu îmi face cele mai expresive portrete.

DESTINAȚIE IDEALĂ DE VACANȚĂ: Tel Aviv. Am rămas cu o amintire foarte frumoasă a orașului: căldură, plajă, arhitectură, mâncare, petreceri. Deși este atât de aproape de unul dintre cele mai intense conflicte de pe planetă, reușește să își creeze o bulă de libertate și relaxare cum nu prea am mai văzut altundeva. Poate e doar o impresie turistică, dar mi se pare un loc foarte special.

LOCURILE UNDE ÎȚI PLACE SĂ IEȘI: Îmi place să beau cafea la Bob Coffee Lab sau la Artichoke. Câteodată mai beau un cocktail la Fix și mănânc la Mikkeller (care are și bere foarte bună, doar că eu nu sunt așa mare consumatoare). E frumos la piața Obor. Parcul IOR (actual Alexandru Ioan Cuza) îmi provoacă nostalgie. Îmi place să mă plimb pe străduțele din Primăverii. Și îmi place mult și să stau acasă.

STYLE ICON: Solange Knowles, Chloë Sevigny.

PLĂCERE VINOVATĂ: Trash tv. Am avut dintotdeauna o fascinație pentru emisiunile de calitate îndoielnică, deși nu mai am televizor de câțiva ani.

EXTRAVAGANȚĂ NECESARĂ: Excursii anuale în Dubai. Este ultimul loc care m-ar atrage în mod normal, dar acolo locuiesc tatăl meu și familia din partea lui, așa că, în mod ironic, a ajuns o destinație comună în viața mea.

ȚI-AR PLĂCEA SĂ IEI CINA CU … Jerry Seinfeld.

Raya al Souliman a absolvit Regie de film la UNATC în 2013 și a participat cu scurtmetraje la mai multe festivaluri internaționale. Recent, a regizat filmele de campanie primăvară-vară 2018 ale brandurilor Ioana Ciolacu și Prosper Center.

Articol apărut în numărul de mai al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Viata mea culturala: Alexandra Badea”!

Foto: arhivă personală

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here