Viitorul e aici

0

Dubai, orașul perpetuu în transformare, vă oferă orice tip de experiență vă doriți și unele la care încă nici nu visați.

A fost a doua excursie în Dubai și am așteptat-o cu nerăbdare. Acest oraș arab cu clădiri sci-fi interminabile și autostrăzi care îl străbat m-a impresionat, dar nu cucerit prima dată. Acum era ocazia perfectă să îi mai dau o șansă. Așa că am pornit într-o excursie de câteva zile la finalul lunii octombrie, alături de un grup restrâns de persoane. E foarte probabil că, de această dată, temperatura locală a contribuit la schimbarea percepției mele asupra întregii experiențe. Să te plimbi pe marginea apei, cunoscute ca Dubai Creek (estuarul prin care apa se revarsă în Golful Persic și care străbate orașul) pe înserat, la 25 de grade Celsius, ca într-o seară de vară în Europa, îți creează instant o senzație de bine. Ziua, în această perioadă, temperatura nu trece de 30-32 de grade. Dacă ajungeți totuși mai devreme chiar și cu o lună, așa cum am ajuns la prima vizită, așteptați-vă la o atmosferă aproape sufocantă.

Orașul la superlativ

Dacă vremea oferă confort, o cu totul altă senzație veți încerca urcând în Burj Khalifa. Celebrul turn de 828 metri este una dintre atracțiile principale ale orașului și nu e de ocolit, dar evitați aglomerația și înghesuiala de la etajele 124 și 125, alegând biletul pentru Sky Lounge-ul de la etajul 148. Admirați pe îndelete pădurea de zgârie-nori și, dincolo de ea, Golful Persic sau deșertul. În zilele când atmosfera e limpede, se poate chiar zări Iranul în depărtare.

Deșertul roșu

Oricât de uimitor ar fi orașul, puține concurează cu apusul văzut în mijlocul deșertului, într-un safari tour. Apelați la o agenție care vă va conduce cu șoferi experimentați către dunele infinite și pregătiți-vă de senzații tari urcând și coborând pe crestele roșiatice ale deșertului aflat la aproximativ o oră de oraș. Turul cu mașina se încheie în dreptul unui post amplasat pe nisip, unde veți vedea soarele pierzându-se la orizont, în timp ce savurați un pahar de șampanie. Este momentul în care își fac apariția beduinii cu cămile îmbrăcate în țesături colorate, iar la înserat, aceștia vă vor invita să luați cina într-o tabără tradițională, unde veți participa la un spectacol cu tanoura și belly dance, dar și la reprezentații cu șoimi și picturi cu henna. Mergeți desculți pe nisipul ultrafin. La hotel, când îl veți găsi în toate cutele hainelor, culoarea sa roșie va părea aproape sângerie…

Lost in souk

Prima oară când am rămas pe cont propriu în celebrele piețe numite souk, m-am pierdut. Dar chiar și dacă nu aveți probleme să vă rătăciți, ca mine, cumpătul tot îl veți pierde la contactul cu atâtea culori și vitrine îmbietoare. Dimineața este un moment perfect de luat la pas această zonă, pentru strălucirea aproape ostentativă a bijuteriilor din Gold Souk sau aromele condimentelor din Spice Souk. Aici veți găsi trei tipuri de șofran, turmeric, coriandru, mentă, flori de trandafir pentru ceai, dar și ras el hanout, sumac și za’atar. După negocieri intense și shopping cu succes, traversați Creek-ul cu abra (cunoscut ca taxiul pe apă), și, mergând pe străduțele cartierului Al Fahidi, zona istorică a orașului, cu case de culoarea nisipului și minarete, descoperiți Centrul Cultural Sheikh Mohamed, unde veți avea ocazia să luați un prânz tradițional pe jos, pe covor, ca în familie – platouri cu machboos cu vițel și biryani cu pui (o specialitate indiană, deloc surprinzător având în vedere că aproape o treime din locuitorii orașului sunt indieni), saloona cu legume și delicioasele luqaimat, gogoși mici crocante la exterior și pufoase în centru, care se servesc cu sirop de curmale. După un asemenea festin, gazdele vă vor invita să puneți întrebări pentru a afla cât mai multe despre cultura Emiratului. Acoperită cu abaya, tânăra care a fost ghidul grupului din care făceam parte a răspuns unor întrebări care vizau subiecte diferite – îmbrăcămintea specifică, emanciparea femeii sau chiar sexualitate.

La bordul Angliei

E foarte probabil ca, ascultându-l pe britanicul Peter Warwick, responsabil cu tururile noului hotel plutitor Queen Elizabeth 2, să uitați pentru câteva momente în ce oraș vă aflați. Un entertainer excelent, cu un accent inconfundabil, Warwick ne-a condus pe puntea acestei foste nave de croazieră de lux ca și când ne-ar fi introdus în sufrageria sa. De așteptat, având în vedere că a lucrat pe navă vreme de mai mulți ani, în timpul funcționării ei propriu-zise. Ambarcațiunea a efectuat curse transatlantice timp de 50 de ani, până în 2008, când a fost retrasă din funcțiune și achiziționată de o companie din Dubai. Recondiționată exact ca în perioada ei de glorie (o parte din mobilier este original), dispune, în afara celor peste 200 de camere și apartamente, de nouă restaurante, săli de conferință, casino și chiar un teatru. Numeroși pasageri notorii au petrecut timp la bordul navei, inclusiv regina Marii Britanii, David Bowie și Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a Titanicului, cu care Warwick se laudă că a dansat în perioada în care era maître de ceremonies la bord. Cu o plajă privată în amenajare și programe live de entertainment, Queen Elisabeth 2 sau QE 2 este, cu siguranță, măcar pentru o cină în stilul Jack&Rose, the place to be.

 

 

O nouă perlă

Într-un teatru unic, construit special, un spectacol ținut de un ansamblu de 65 de artiști internaționali (acrobați, actori și cascadori acvatici și aerieni), care se desfășoară printre 2,7 milioane de litri de apă, numit La Perle by Dragone, m-a lăsat cu gura căscată și nu-mi amintesc de un alt moment care să îmi creeze o asemenea stare. Orchestrat de Franco Dragone, cunoscut ca directorul spectacolelor Cirque du Soleil, La Perle vă va face să visați și să stați cu sufletul la gură până la final, prezentând o lume fantastică cu elemente inspirate din cultura orașului-emirat. Așteptați-vă la sărituri de la 25 de metri, cascade și acrobații cu motocicleta care sfidează gravitația.

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Mai aproape de paradis”!

Foto: Guliver/Getty Images, iStock/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here