Vintage glamour cu vedete la Festivalul de Film de la Veneția

0
Monica Vitti, Venice International Film Festival, Veneția, 11 septembrie, 1962. (Getty Images)

Prima ediție Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica a avut loc în 1932 ca parte din cea de-a 18-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția (La Biennale di Venezia). Festivalul de Film de la Veneția, primul festival internațional de acest tip, s-a ținut la prima ediție pe terasa Hotelului Excelsior de pe insula Lido din Veneția, iar dacă la acel moment nu era un festival competititv, aducea la un loc filme care au devenit clasice în istoria cinematografiei. La cea de-a doua ediție din 1934, a fost adăugată o competiție, iar din 1935 a devenit un eveniment anual, semn al succesului internațional. În cei 85 de ani de existență, Festivalul Internațional de Film de la Veneția nu a avut loc doar cu două ocazii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în anii ’70, din cauza reformei Biennalei.

Alături de Cannes Film Festival și Berlin International Film Festival, Venice International Film Festival este un magnet pentru celebrități, dar și pentru filme de autor, festivalul prezicând filmele care urmează să fie nominalizate la Premiile Oscar. Ajuns la cea de-a 76-a ediție, festivalul are loc între 28 august și 7 septembrie, pe insula Lido din Veneția, o destinație pentru cele mai glamorous vedete și criticii de film deopotrivă. Cea de-a 76-a ediție a debutat cu proiecția filmului La Verite, avându-i în distribuție pe Catherine Deneuve, Juliette Binoche și Ethan Hawke.

În prima zi de festival, am ales să facem o retrospectivă a celor mai memorabile momente din istoria festivalului, surprinse în fotografii de arhivă.

Monica Vitti și Michelangelo Antonioni, International Film Festival, Veneția, 1962. (Getty Images)
Monica Vitti, International Film Festival, Veneția, 11 septembrie, 1962. (Getty Images)
Sophia Loren, Venice Film Festival, 1958. (Getty Images)
Actrița britanică Diana Dors (1931 – 1984), Venice Film Festival, 1955. (Getty Images)
Actrița Anastasiya Vertinskaya, Venice Film Festival, 1964. (Getty Images)
Orson Welles și Lea Padovani (Getty Images)
Monica Vitti, 1962. (Getty Images)
Francois Prevost, Venice Film Festival, circa 1965. (Getty Images)
Diana Dors, 1955. (Getty Images)
Fiona Von Thyssen, Capucine (1935 – 1990), Gualtiero Jacopetti. Venice Film Festival Ball. (Getty Images)

Foto: Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here