Totul despre mama mea: Violette & Dana Basoc, Raquette

0
În 2017, la sărbătorirea a 5 ani de Raquette: Dana, Valentina şi Violette Basoc

Hainele, pantofii, parfumul, culorile preferate ale mamei – șapte designeri rememorează detalii de stil cu impact mare asupra lor în copilărie și mai târziu. Ultimul episod al seriei li este dedicat surorilor Basoc care au pus bazele brandului Raquette.

“Deși era designer, mama nu-și făcea haine singură sau la croitoreasă. Și le cumpăra. Întotdeauna se ghida după principiul <<puține, dar scumpe>>. Ne-a învățat de mici ce înseamnă un material de calitate, cum ar trebui să arate o rochie timeless și ce fit ar trebui să aibă un costum bun. Ne-o aducem aminte cu părul tuns scurt, foarte tomboy, purtând jeanși clasici și un tricou alb sau costume cu pantaloni cu talie foarte înaltă. Nu prea am văzut-o în rochii sau fuste decât în cataloagele de modă pentru care poza uneori, pe vremea când avea părul permanent. Cu toate acestea, emana întotdeauna o feminitate debordantă, poate ca urmare a contrastului.

Valentina Basoc, în catalogul de primăvară/vară 1984 Mold Tricotaj

Violette: Stilul mamei m-a influențat enorm, mă regăsesc și acum de multe ori purtând aceleași lucruri ca ea, alegând aceleași materiale sau reinventând piese pe care le-am văzut la ea. Nu am ales eu să fac design de modă, mai degrabă moda m-a ales pe mine. A venit organic, întrucât mama parcă de mică mă pregătea pentru asta, deși nu mi-a sugerat să mă fac designer. Nu făceam haine păpușilor (nu-mi plăceau păpușile în general), dar îmi plăcea să îmbrac hainele mamei la nebunie. Nu o să uit niciodată când am încercat o pereche de pantaloni din crepe, largi pe picior și cu talie înaltă, împreună cu o cămașă masculină din mătase albă și cu o centură lată roșie. M-a lăsat să merg așa la școală, mi-a dat până și niște sandale cu toc și baretă (eram în clasa a VI-a). Se uitau toți colegii cu gura căscată la mine, însă mai bine în pielea mea nu mă simțisem niciodată până atunci. Din acel moment am început să ador lookurile clasice, simple. Power dressing în clasa a VI-a, nu? [Râde.]

O imagine din copilărie cu Violette & Dana Basoc

Dana: Maman nu apare în nici o poză de familie. Aparent, ea era mai mereu fotograful. În aproape toate fotografiile suntem noi două sau cu tata. Astfel am găsit după mulți ani explicația pasiunii mele pentru fotografie. Îmi amintesc cum deseori mama ne stiliza și amenaja drăguț un loc unde să ne fotografieze pe amândouă cu un Kodak vechi pe film. Poate sună familiar, pentru că este exact ce facem și noi azi pentru campaniile Raquette. Istoria se repetă.”

Articol apărut în numărul de martie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Lista mea: Ioana Ciolacu, în 24 de ore”!

Foto: arhiva personală

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here