Vitamina C, o soluție eficientă în cursa anti-îmbătrânire

0
vitamina C
Recomandarile BAZAAR: Ulei facial Wild Rose, Korres, farmaciatei.ro, 117 Lei; Serum iluminator Capture Youth Glow Booster, Dior, 437 lei; Serum pro-colagen C-Tetra, Medik8, dermaceuticals.ro, 208 Lei; C&E Strength Max, PCA Skin, Avra Institute, 485 Lei; Lifting Cellular Vitamin C Booster, Doctor Babor, toplineshop.ro, 487 Lei; Resist C15 Super Booster, Paula’s Choice, paulaschoice.ro, 223 Lei

Numeroase studii au demonstrat că vitamina C este unul dintre cele mai puternice ingrediente anti-age disponibile în prezent, eficient în ștergerea petelor pigmentare, stimularea producției de colagen, diminuarea ridurilor fine și creșterea strălucirii. Este unul dintre puținele ingrediente care chiar poate penetra pielea, care îl absoarbe și îl utilizează în funcționarea fibroblastelor.

Acțiunea sa antioxidantă se datorează faptului că posedă capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi (razele UV, aerul poluat, fumul de țigară) prin neutralizarea stresului oxidativ ce cauzează leziuni celulare, care, acumulându-se în timp, duc la îmbătrânirea tenului. Radicalii liberi sunt în căutarea unui electron lipsă, iar vitamina C îi neutralizează, donând electronul său, și astfel minimizează dauna provocată proteinelor pielii, precum colagenul sau elastina, acestea fiind esențiale în fermitate și elasticitate”, explică dr. Cristina Cucu de la Avra Aesthetic Institute.

Citește și: 6 serumuri care vă vor perfecționa ritualul de îngrijire

Produse cu vitamina C pe care merită să le cumpărați

Cum piată de cosmetice este inundată cu produse care au în componentă vitamina C, în general sub forma acidului ascorbic, devine esențial să alegeți variantele ce utilizează la maximum potențialul acestui ingredient, iar ele sunt, de obicei, serumurile. „Este important de notat faptul că eficacitatea unui serum cu vitamina C este proporțională la concentrația sa. Se recomandă o concentrație de minimum 15% acid L-ascorbic pur, forma vitaminei C cu cea mai mare biodisponibilitate, pentru că un produs să aibă rezultate în combaterea ridurilor și hiperpigmentatiei”, sfătuiește dr. Cucu.

Deși acidul ascorbic rămâne standardul de aur când vine vorba despre forme stabile ale vitaminei C, recent au apărut noi derivate ale acestui ingredient, cu multe dintre beneficiile originalului, dar fără limitările acestuia. Studiile asupra acidului 3-O-ethyl ascorbic și asupra ascorbatului tetrahexyldecyl au arătat că aceste forme ale vitaminei C sunt mai bine tolerate de pielea sensibilă sau reactivă și că, totodată, au același efect la concentrații mai scăzute.

Citește și: Dieta de 7 zile pentru păr sănătos

Dr. Cucu detaliază: „Problema principală a produselor de îngrijire care conțin forme de acid L-ascorbic este acțiunea lor iritantă, rezultată din pH-ul de 3,5 sau mai mic, care provoacă inflamație, însoțită de senzația de arsură, roșeață și piele uscată. Tetrahexyldecyl ascorbate este un derivat al vitaminei C liposolubil, care are aceleași beneficii de depigmentare, însă fără efectele adverse. De asemenea, are o penetrabilitate mai bună în derm, fapt ce ii permite stimularea intensă a fibrelor de colagen. Iar acidul 3-O-ethyl ascorbic este un derivat al vitaminei C cu activitate excelență de depigmentare a tenului. Fiind o formă mai stabilă, acționează mai rapid și are un efect inhibitor mai durabil asupra melanogenezei, motiv pentru care poate fi folosit în concentrații mai mici de 0,5-10%.”

Un alt nou derivat liposolubil este ascorbyl tetraisopalmitate, care are beneficiul de a penetra cel mai rapid pielea dintre toate formele de vitamina C, dar este potențial iritant pentru pielea sensibilă.

Cum să folosiți produsele cu vitamina C

Rezervorul stabil și persistent de vitamina C la nivelul pielii poate fi obținut prin aplicări regulate ale serumului la fiecare opt ore, pentru a menține o fotoprotecție adecvată, recomandă dr. Cucu. Când vine vorba despre modul de combinare al produselor cu vitamina C pentru maximizarea efectelor anti-age, experții sunt de acord asupra celor mai potrivite combinații.

Vitamina C și retinolul sunt standardele de aur în reducerea semnelor de îmbătrânire, având mecanisme de acțiune diferite: vitamina C protejează pielea și previne daunele provocate de radicalii liberi, pe când retinolul acționează ca un exfoliant, care reduce populația de celule lezate și stimulează producția acestora.”

Așadar, aplicați un serum cu vitamina C dimineața, iar seara optați pentru un produs cu retinol. Alte combinații eficiente sunt cele dintre vitamina C și vitamina E (tocoferol), care potențează acțiunea vitaminei C de patru ori, și cea dintre vitamina C și acidul ferulic, care protejează pielea de fotoimbatranire.

Pentru a va bucura de efectele 2 în 1, optați pentru produse care să includă ambele ingrediente. „Iar serumurile care conțin o combinație de tirozină, zinc și vitamina C au capacitatea de a crește biodisponibilitatea vitaminei C de 20 ori mai mult”, spune dr. Cucu.

Citește și: Agentul esențial pentru tinerețea pielii: colagenul

 

articol preluat din revista Harper’s Bazaar, nr martie 2018

autor: Andra Brândușă

foto: Imaxtree, prin amabilitatea distribuitorilor; Colaj: Tudor Smalenic

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here