Women We Watch

0
personaje feminine in serialele Netflix Jessica Jones_02

Serialele trec printr-una dintre cele mai importante schimbari culturale ale ultimilor ani: tot mai multe dintre ele au in centru personaje feminine sau sunt regizate si produse de femei.

Faceti un exercitiu si scrieti pe o foaie de hartie serialele la care v-ati uitat in ultimii ani si care au o poveste axata pe un personaj feminin. Verificati, apoi, cate dintre celelalte seriale care v-au placut au in echipa regizoare sau scenariste femei. O mana de ajutor: daca ati vazut Orange is the New Black, House of Cards, Jessica Jones, Unbreakable Kimmy Schmidt, Gilmore Girls sau Master of None, treceti-le direct pe lista. Rezultatul s-ar putea sa va surprinda. Dar realitatea matematica e ca numarul serialelor female-driven a crescut constant in ultimii cinci ani, mai ales pe platformele digitale, precum Netflix, Amazon si Hulu, chiar daca suntem inca departe de o paritate.

Un motiv usor de intuit e ca numarul total al serialelor a crescut. In 2013, anul in care au avut premiera House of Cards si Orange is the New Black, serviciile online au distribuit 24 de productii originale; in 2017, numarul lor explodase la 117, conform unei cercetari FX Networks. La fel de adevarat e ca succesul unora dintre primele seriale sau sezoane female-driven produse de aceste platforme digitale a deschis usile si pentru altele. De exemplu, dupa ce a creat Orange is the New Black, Jenji Kohan a produs GLOW, care aduce in prim-plan solidaritatea feminina, dar si dinamica uneori complicata a prieteniei dintre doua femei. Proaspatul sezon al doilea din Jessica Jones, al carei personaj titular este o supereroina, a fost regizat in intregime de femei. Iar apetitul pentru seriale cu femei in rolul principal – de la comediile Grace and Frankie, Unbreakable Kimmy Schmidt, Chewing Gum si She’s Gotta Have It la mini-seria Alias Grace – a facut posibila prezenta in meniu si a unor productii straine, precum Cable Girls (Las Chicas del cable), a carei actiune se petrece in Madridul anilor ’20.

Imagine din serialul Alias Grace

De vorba cu CINDY HOLLAND, vicepresedinte pentru continut original la Netflix

Despre interesul fata de personaje feminine

Cand ne gandeam sa incepem sa producem seriale, am observat ca publicul raspunde la productii precum Weeds, care are ca protagonista o femeie puternica. E unul dintre motivele pentru care am lansat Orange is the New Black in 2013. Acum, cinci ani mai tarziu, ma bucur ca am lansat si alte seriale female-driven: GLOW, Unbreakable Kimmy Schmidt, Grace and Frankie, Marvel’s Jessica Jones si multe altele. Jumatate din populatia lumii este formata din femei si circa jumatate dintre membrii nostri sunt femei, asa ca serialele pentru si despre femei sunt importante.

Despre un serial care a schimbat regulile jocului

Orange Is the New Black a reusit sa devina un fenomen global. Ne-a placut foarte mult serialul, dar nu cred ca vreunul dintre noi ar fi putut sa prezica acest rezultat. A fost o validare a ideii de a ne asuma riscuri pe care alte retele nu si le pot asuma. Si a fost o dovada ca publicul nostru e insetat dupa diversitate. Cu totii vrem sa ne regasim in personajele de pe ecran, iar Orange is the New Black ne ofera un grup de femei fascinante cu care fiecare poate relationa intr-un fel sau altul. In plus, serialul si-a pus amprenta pe conversatii importante, precum numarul mare de detinuti si drepturile persoanelor trans.

Despre cum femeile devin mai puternice impreuna

Adesea, povestile care au in centru o femeie ajung la noi prin intermediul producatoarelor. Si am observat ca, atunci cand incepem sa producem un serial precum Orange Is the New Black, mai multe actrite si tehniciene aud de proiect decat de alte productii si vor sa fie parte din el pentru ca rezoneaza cu ele la nivel personal. Se ajunge la un soi de cerc virtuos. Din ce in ce mai multe femei vin si lucreaza pentru aceste proiecte. Si datorita acestui lucru, ajung la noi si mai multe proiecte in care sunt implicate femei.

Articol aparut in numarul de aprilie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Topul serialelor de pe Netflix vazute pe repede-inainte si alte statistici inedite”!

Foto: prin amabilitatea Netflix

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here