World Happiness Report 2019: ce țări s-au situat pe primele poziții

0
79
World Happiness Report 2019: ce țări s-au situat pe primele poziții

Nu numai ca in capitala acestei tari creativitatea gastronomica este la cele mai inalte cote, dar ea beneficiaza si de Aurora Boreala. Bonus: il gazduieste tot anul pe Mos Craciun. In plus, Finlanda tocmai a fost desemnata si cea mai fericita tara din lume pentru al doilea an la rand potrivit World Happiness Report. Ea este urmata de Danemarca, Norvegia, Islanda si Olanda.

Raportul World Happiness Report a fost elaborat de catre Sustainable Development Solutions Network la cererea Natiunilor Unite, pe 20 martie, data declarata de UN si Ziua Internationala a Fericirii. Raportul ia in considerare 6 variabile ale bunastarii: venitul, libertatea, increderea, sanatatea, suportul social si generozitatea.

“Cele mai fericite 10 tari au un scor foarte mare la toate cele 6 capitole”, afirma co-editorul raportului, John Helliwell, profesor emerit de economie la University of British Columbia.
Diferentele dintre primele 8 tari din clasament sunt asa de mici incat oricare dintre ele ar putea fi in top 5 in urmatorii ani. Elvetia a fost a sasea, urmata de Suedia, Noua Zeelanda si Canada (singura tara din America de Sud sau de Nord) si Austria. Clasamentul din 2019 s-a schimbat foarte putin fata de cel de anul trecut, Austria luand locul Australiei ca ultima pozitie din top 10.

Insa o pozitie fruntasa in clasamentul fericirii nu este o garantie pentru cetatenii unei tari ca nu vor suferi violente sau traume, dupa cum o demonstreaza recentul atac asupra moscheelor din Christchurch, Noua Zeelanda. Raspunsul cetatenilor acestei tari a fost unul consistent cu pozitia in clasament: “Modul in care se evidentiaza cele mai fericite societati este rezistenta oamenilor si capacitatea lor de raspuns in fata tragediilor”. afirma Helliwell. “Dupa cutremurul din 2011 si acum dupa atacul din Christchurch, oamenii s-au ajutat unii pe ceilalti – dupa cutremur au inceput reconstructia aproape imediat.”

Niciuna dintre superputeriile lumii nu a intrat in topul 10 mondial. Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a ocupat locul 15 (in crestere de pe 18 de anul trecut), iar Germania pe locul 17 (in scadere de pe 15). Japonia ocupa locul 58 (scadere de pe 54), Rusia locul 68 (scadere de pe 59) si China pe 93 (tot in scadere de pe 86). Populatia Sudanului de Sud este cea mai nefericita conform studiului efectuat in 156 tari, urmata de Republica Centrafricana (155), Afghanistan (154), Tanzania (153) si Rwanda (152).

Citiți și: “24 de ore cu Sorina Fredholm”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here